Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 13:30

  "Φρένο" Κομισιόν σε πρόωρη άρση περιορισμών στις χώρες της ΕΕ - "Σταδιακά και με προσοχή"

  "Φρένο" Κομισιόν σε πρόωρη άρση περιορισμών στις χώρες της ΕΕ - "Σταδιακά και με προσοχή"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.55

  "Φρένο" σε πρωτοβουλίες πρόωρης άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόεδρό της να προειδοποιεί ότι ο "οδικός χάρτης" της Κομισιόν δεν δίνει "πράσινο φως" για άμεση ανάκληση των μέτρων καραντίνας ανά την Γηραιά Ήπειρο.

  Όπως αναφέρει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, "τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη έχουν σταθεί κομβικής σημασίας στη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων. Αυτό βοήθησε τα συστήματα υγείας μας να ανταποκριθούν, ωστόσο τα μέτρα έχουν ένα τεράστιο κόστος.

  Ο οδικός χάρτης δεν δίνει "σήμα" άρσης των μέτρων περιορισμού τώρα, αλλά έχει ως στόχο να παρέχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Γενικά, προτείνουμε μια σταδιακή προσέγγιση στο ζήτημα και κάθε κίνηση θα πρέπει να παρακολουθείται εντατικά".

  Η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπληρώνει: "Οι συστάσεις μας επικεντρώνονται σε τρεις βασικές προϋποθέσεις: 1. Σημαντική μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού 2. Ικανοποιητικές δυνατότητες ανταπόκρισης από πλευράς του συστήματος υγείας 3. Δυνατότητα κατάλληλης και συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης". 

  Διάσκεψη δωρητών με στόχο το εμβόλιο στις 4 Μαΐου

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την οργάνωση online διάσκεψης δωρητών στις 4 Μαΐου για την εξασφάλιση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τις έρευνες για την παρασκευή εμβολίου και θεραπείας της Covid-19.

  Ενα εμβόλιο, είναι "η καλύτερη συλλογική μας ευκαιρία για να νικήσουμε τον ιό", είπε. Η διάσκεψη "θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τα άμεσα ελλείμματα χρηματοδότησης και να βρούμε καινοτόμες και ισότιμες λύσεις".

  Υπάρχουν ήδη επαφές με πολλούς μεγάλους οργανισμού και η διάσκεψη θα οργανωθεί σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, διευκρίνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν. "Ελπίζω ότι οι χώρες και οι οργανισμοί θα ανταποκριθούν στην έκκληση αυτή".

  Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλευρό της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε "οδικό χάρτη" για μία συντονισμένη έξοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα περιοριστικά μέτρα.

  "Είναι προφανές ότι οι κοινωνίες θα πρέπει να ζήσουν με τον ιό μέχρι την ανακάλυψη ενός εμβολίου ή μίας θεραπείας", αναφέρεται στις συστάσεις προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η παρασκευή "ασφαλούς και αποτελεσματικού" εμβολίου είναι αναγκαία για την διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 120.000 θανάτους στον κόσμο.

  Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κούρσας για την ανακάλυψη εμβολίου, χθες, οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi και GSK ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19. Τα δύο εργαστήρια ελπίζουν ότι η συνεργασία του θα αποφέρει καρπούς μέχρι το 2021.

  "Ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι απάντηση στον κορονοϊό"

  Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη μετά την επιδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου η κ. φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

  Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης υπό το νέο πρίσμα τα σχέδιά τους για τον κοινό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

  "Ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του κορονοϊού", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να ενεργοποιήσει "τεράστιες επενδύσεις" κατά τα πρώτα ένα, δύο ή τρία χρόνια, πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ