Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 16:15

  Γκόπιναθ (ΔΝΤ): Το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα ξεπερνά το άθροισμα του ΑΕΠ Ιαπωνίας - Γερμανίας

  Γκόπιναθ (ΔΝΤ): Το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα ξεπερνά το άθροισμα του ΑΕΠ Ιαπωνίας - Γερμανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ύψος της ζημίας στην παγκόσμια οικονομία από την κρίση και τις αναταράξεις που προκαλεί στην οικονομική δραστηριότητα η πανδημία του κορονοϊού θα αγγίξει τα 9 τρισ. δολάρια, δηλαδή θα ξεπερνά το μέγεθος του αθροίσματος των οικονομιών της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, εκτίμησε, παρουσιάζοντας την έκθεση World Economic Outlook, η Γκίτα Γκόπιναθ, οικονομική σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών του.

  "Οι χώρες καλώς επιλέγουν να προτάσσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής έναντι της οικονομικής ευημερίας", σημείωσε η Ινδή επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, καλώντας τα κράτη "να συνεχίσουν να στηρίζουν γενναιόδωρα τα συστήματα υγείας τους και ταυτόχρονα να μην θέτουν ρυθμιστικά και εμπορικά εμπόδια στη ροή ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού".

  "Η συρρίκνωση της Μεγάλης Ύφεσης μεταξύ 1929 και 1932, όσον αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες, είχε αγγίξει το 16%, ωστόσο εκείνη την εποχή η μέτρηση στοιχείων ήταν σαφώς πιο δύσκολη και λιγότερο ακριβής, ενώ σήμερα εκτιμούμε ότι η συρρίκνωση, και πάλι όσον αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες, θα αγγίξει για το 2020 το 6,5%", συμπλήρωσε, σε σχετική ερώτηση.

  "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μελλοντική ανάκαμψη οι κυβερνήσεις να λάβουν σήμερα μέτρα τα οποία να αποτρέπουν τη χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες μέχρι να υπάρξει "νίκη" έναντι της πανδημίας σε επιστημονικό επίπεδο", είπε ακόμη η κ. Γκόπιναθ.

  Όσον αφορά την οικονομία της Κίνας, τόνισε ότι "βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης στο β' τρίμηνο, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, οπότε αυτό αναμένεται να έχει επίδραση στην ζήτηση για προϊόντα που παράγονται στην Κίνα προς εξαγωγή".

  Σε ερώτηση σχετικά με την Ευρωζώνη και το γιατί η ύφεση που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη από πλευράς του Ταμείου, ο Τζαν Μαρία Μιλέζι-Φερέτι, υποδιευθυντής του Τμήματος Ερευνών του Ταμείου, απάντησε ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι το πλήγμα που δέχθηκαν σε υγειονομικό επίπεδο από τον κορονοϊό χώρες - μέλη της Ευρωζώνης εμφανίζεται μεγαλύτερο, ενώ επίσης μεγάλο μέρος της οικονομίας πολλών χωρών της εξαρτάται από δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό.

  "Η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διευκολύνει τον δανεισμό των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας, με χαμηλά επιτόκια", συμπλήρωσε η Γκ. Γκόπιναθ.

  Οι ιθύνοντες του ΔΝΤ χαρακτήρισαν εξάλλου ιδιαίτερα ισχυρή και αρμόζουσα την απάντηση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών όσο και σε επίπεδο Bank of England στο οικονομικό σοκ της πανδημίας, τονίζοντας στη Βρετανία έχουν γίνει προς το παρόν "όλες οι πρέπουσες κινήσεις".

  Η κρίση θα αφήσει σημάδια και στην οικονομία των ΗΠΑ, με την έστω και πρόσκαιρη εκτίναξη της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι η απάντηση τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε νομισματικό επίπεδο από τις αμερικανικές αρχές έχει υπάρξει αποφασιστική και μεγάλης έκτασης, κατέληξε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

  Γ.Δ. Παυλόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ