Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 15:00

  Γαλλία: Οι ΗΠΑ αρνούνται έκτακτη αύξηση δυνατοτήτων για το ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση

  Γαλλία: Οι ΗΠΑ αρνούνται έκτακτη αύξηση δυνατοτήτων για το ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γαλλία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προβάλλουν αντίσταση στην προσπάθεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποκτήσει έκτακτες έξτρα δυνατότητες προκειμένου να βοηθήσει χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη χρηματοοικονομική θέση λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

  Το ΔΝΤ ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών της G20 να του παρασχεθεί μεγαλύτερο επίπεδο αποθεματικών γνωστών ως Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs), όπως είχε συμβεί με 250 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Γαλλία συμφώνησε και τόνισε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί διπλάσιος όγκος κεφαλαίων για την τρέχουσα κρίση, ωστόσο μια τέτοια απόφαση χρειάζεται πλειοψηφία 85%  στο πλαίσιο του Ταμείου, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

  Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σημείωσε ότι η ιδέα αντιμετωπίζει "δυσκολίες" από την πλευρά των ΗΠΑ και ότι έχει ήδη μιλήσει δύο φορές με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν, για το θέμα.

  "Η απάντηση των ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι αρνητική", ανέφερε ο Λεμέρ, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται τηλεδιασκέψεις των διοικητικών οργάνων τόσο του ΔΝΤ, όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας. "Συνεχίζουμε ωστόσο να πιστεύουμε ότι μια τέτοια κίνηση δεν έχει υπερβολικό κόστος για τα μέλη του ΔΝΤ και θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα ευεργετική για αναπτυσσόμενες χώρες".

  Το Παρίσι σημειώνει ότι πρόκειται για κυρίως νομισματικό και όχι δημοσιονομικό εργαλείο, οπότε αφήνει και μικρότερο αποτύπωμα στους προϋπολογισμούς των βασικών χρηματοδοτών του Ταμείου.

  Ακόμη και η Γερμανία, η οποία είναι συνήθως επιφυλακτική, υποστηρίζει την επέκταση των SDR, ανέφερε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

  Μορατόριουμ χρέους

  Οι μεγάλοι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν σε μορατόριουμ για το χρέος των φτωχότερων χωρών ως απάντηση στην κρίση του νέου κορονοϊού, δήλωσε εξάλλου ο κ. Λεμέρ.

  Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η μεγάλη πλειονότητα αφρικανικών χωρών θα μπορεί να καλυφθεί από το μορατόριουμ χρέους.

  Πιστώσεις βοήθειας σε 25 χώρες

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα προσφέρει το προσεχές διάστημα πιστώσεις για να βοηθήσει 25 φτωχές χώρες-μέλη του να καλύψουν εμπρόθεσμα οφειλές τους προς αυτό ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν περισσότερους πόρους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

  Οι συγκεκριμένες χορηγήσεις θα γίνουν μέσω του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση χωρών που πλήττονται από αυτές (Catastrophe Containment and Relief Trust, CCRT), διευκρίνισε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον.

  Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιό του έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι χορηγήσεις στην πρώτη ομάδα χωρών που θα λάβουν δωρεές για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο, αρχικά για μια χρονική περίοδο έξι μηνών.

  Η Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι το CCRT έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων δεσμεύσεων για χρηματοδότηση 185 εκατ. από τη Βρετανία, 100 εκατ. από την Ιαπωνία, καθώς επίσης ποσών, το ύψος των οποίων δεν διευκρίνισε, από την Κίνα, την Ολλανδία κ.ά.. Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί ποσό 1,4 δισεκ. δολαρίων.

  Περίπου 215 εκατ. δολαρίων θα αξιοποιηθούν για δωρεές στις πρώτες 25 χώρες το επόμενο εξάμηνο και εξετάζεται η επέκταση της βοήθειας για έως και 2 χρόνια, ανέφερε μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

  Οι πρώτες χώρες που θα λάβουν ελάφρυνση χρέους μέσω CCRT είναι το Αφγανιστάν, το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τα Κομόρος, η ΛΔ Κονγκό, η Γκάμπια, η Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, το Μαλί, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ρουάντα, το Σαν Τομέ και Πρίντσιπε, η Σιέρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τατζικιστάν, το Τόγκο και η Υεμένη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ