Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 16:01

  Βουλγαρία: Έκλεισε έναν μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού

  Βουλγαρία: Έκλεισε έναν μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένας μήνας συμπληρώθηκε σήμερα, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του βουλγαρικού Κοινοβουλίου να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

  Ανεκπλήρωτα σχέδια, άγχος και αγωνία κυριάρχησαν τις πρώτες ημέρες, με την ψυχολογία των πολιτών να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Εικόνες όπως αυτές με τις ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ, την αλόγιστη αγορά τροφίμων και φαρμάκων από τους καταναλωτές ήταν οι χαρακτηριστικές των πρώτων ημερών εφαρμογής του έκτακτου αυτού μέτρου.

  Άμεση ήταν και η εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας: Στα μεγάλα αστικά κέντρα ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις δρόμων, δημοσίων κτηρίων, στάσεων λεωφορείων. Ολα τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και άλλα καταστήματα έκλεισαν, την ώρα που τέθηκαν σε ισχύ και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών.

  Στις εισόδους και τις εξόδους των μεγάλων περιφερειακών πόλεων, τοποθετήθηκαν σημεία ελέγχου, που επιτρέπουν την διέλευση μόνο σε όσους έχουν βάσιμους λόγους μετακίνησης. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν κλονίσει την βουλγαρική οικονομία που "μετρά" απώλειες τουλάχιστον 70.000 θέσεων εργασίας και μείωση του προβλεπόμενου όγκου επενδύσεων για το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας (NSI), τον Μάρτιο τα επενδυτικά σχέδια των βιομηχανικών επιχειρήσεων για το 2020 προβλέπουν μείωση των επενδύσεων κατά 21,8% σε σύγκριση με το 2019.

  Στις συνθήκες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, αναδείχθηκε και το "πρόσωπο" της αλληλεγγύης με δωρεές από απλούς πολίτες και επιχειρήσεις για τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού σε όλη τη χώρα.

  Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν κατηγορίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, ενώ ένα από τα κυρίαρχα θέματα τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και στον κοινωνικό "ιστό", αποτελεί ο εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων και της Κυριακής του Πάσχα. Οι ναοί παραμένουν ανοιχτοί για τους πιστούς, παρά τον προφανή κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι θρησκευτικές λειτουργίες θα γίνουν μπροστά στους ναούς. Γύρω από τις εκκλησίες θα είναι ισχυρή η παρουσία αστυνομικών που θα αναλάβουν να διαφυλάξουν την τάξη και να εγγυηθούν ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ