Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 17:30

  Γερμανική πειθαρχία το Πάσχα!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Έκκληση της καγκελαρίου προς τους πολίτες να τηρήσουν πειθαρχία τις ημέρες του γερμανικού Πάσχα. Αυξημένοι έλεγχοι της αστυνομίας. Προσφυγές στη δικαιοσύνη για άρση των περιοριστικών μέτρων.

  Τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη Γερμανία δείχνουν κάποιες πρώτες επιτυχίες: ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται ελαφρώς. Για αυτό το λόγο δεν είναι προς το παρόν απαραίτητη η αυστηροποίηση των μέτρων. Παράλληλα όμως καθιστούν σε πρόσφατες δηλώσεις τους σαφές ότι δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα χαλάρωση των περιορισμών και καλούν τους πολίτες να δείξουν και τις ημέρες του Πάσχα πειθαρχία σε ό,τι αφορά την τήρηση τους. Όπως επισημαίνει η καγκελάριος "μπορούμε πολύ, πολύ γρήγορα να καταστρέψουμε αυτό που έχουμε πετύχει." 

  Τα μέτρα θα παραμένουν σε ισχύ ως τις 19 Απριλίου. Σε ποιο βαθμό θα συνεχιστούν μετά από αυτή την ημερομηνία θα αποτελέσει θέμα της τηλεδιάσκεψης της καγκελαρίου την Τετάρτη με τους Πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, τα οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για την καθιέρωση περιοριστικών μέτρων στις εκάστοτε επικράτειες. Πάντως, σε όλα τα κρατίδια έχει ανακοινωθεί για αυτές τις ημέρες αυξημένη παρουσία της αστυνομίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ακόμη και από τον αέρα με drone. Σε αρκετά κρατίδια οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο. Όπως τονίσθηκε από την πλευρά των αρχών, η περίοδος των εκκλήσεων από την αστυνομία έχει παρέλθει. 

  Προσφυγή πολιτών στα δικαστήρια

  Παράλληλα παρατηρούνται ορισμένες μεμονωμένες προσπάθειες για άρση των περιοριστικών μέτρων μέσω της δικαστικής οδού. Στο Βερολίνο διοικητικά δικαστήρια απέρριψαν προσφυγή καθολικού εφημέριου να πραγματοποιήσει τη θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών. Βέβαια τόσο η Σύνοδος των Επισκόπων Γερμανίας της καθολικής εκκλησίας όσο και αυτή των Προτεσταντών κατέστησαν σαφές ότι οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές. 

  Μεγαλύτερη επιτυχία είχε αγωγή στο αραιοκατοικημένο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Διοικητικό εφετείο δικαίωσε πολίτες που ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης της επίσκεψης τουριστικών θέρετρων του κρατιδίου από ντόπιους. Το δικαστήριο αναγνωρίζει μεν την αναγκαιότητα περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά οι δικαστές δέχθηκαν το επιχείρημα ότι πρόκειται για υπέρμετρη επέμβαση στην ελευθερία του ατόμου, προπαντός όταν η απαγόρευση έλευσης τουριστών απ’ έξω αφήνει μεγάλα περιθώρια κίνησης των ντόπιων στα θέρετρα.  

  Η κυβέρνηση του κρατιδίου δεν σκοπεύει να καταφύγει σε ανώτερα δικαστήρια, αλλά έκανε έκκληση στους πολίτες να συμπεριφερθούν με σύνεση και να μην επισκεφτούν το Πάσχα τα τουριστικά κέντρα. Προκειμένου να παραμείνει ο αριθμός των νοσούντων από κορονοϊό στα σημερινά χαμηλά επίπεδα θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο οι απόλυτα αναγκαίες μετακινήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ενδεχομένως να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα. Τέλος, σύμφωνα με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να γίνει αποδεχτεί, "άλλα αυτό που είναι νομικά δυνατό, δεν θα πρέπει να είναι και συνετό."

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνo


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ