Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 15:50

  Γερμανία: Οι θέσεις των κομμάτων για τις αποφάσεις του Eurogroup

  Γερμανία: Οι θέσεις των κομμάτων για τις αποφάσεις του Eurogroup
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο συμπρόεδρος του κεντροαριστερού, συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μόργιανς χαρακτήρισε "αχτίδα φωτός για την Ευρώπη" το πακέτο βοήθειας, αλλά επιμένει στην έκδοση κορονοομολόγων.

  "Συγκρινόμενα με τα μέτρα που αποφάσισε η γερμανική oμοσπονδιακή Βουλή μόνο για τη χώρα μας, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα για την Ιταλία και την Ισπανία", δήλωσε ο Βάλτερ -Μπόργιανς  σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο. "Η συμφωνία είναι μια αχτίδα φωτός για ολόκληρη την ήπειρο και ένα πρώτο βασικό βήμα για την διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης. Δίνει χρόνο ώστε μετά την κρίση του κορονϊού να ασχοληθούμε με το ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης δίκαιης, αλληλέγγυας και βιώσιμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαία τα κοινά κρατικά ομόλογα", τόνισε. Ευρωομόλογα ή κορονοομόλογα  ζητούν λ.χ. η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά απορρίπτονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του - επίσης σοσιαλδημοκράτη -  Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

  Ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU)  και της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), χαιρέτισε μεν την απόφαση, ωστόσο τάχθηκε κατά της εισαγωγής ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα, επειδή για το σχεδιαζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης γίνεται λόγος αόριστα για "καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα. Αυτό δεν θα το εγκρίνει η κοινοβουλευτική ομάδα των CDU/CSU", δήλωσε. 

  Ο Φλόριαν Τόνκαρ, εμπειρογνώμονας οικονομικών θεμάτων του κεντρώου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος( FDP), τόνισε στο Reuters  ότι θα ήταν εντελώς λάθος να "επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε ευρεία κρατικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από χρέη". Επιπλέον, η "λανθασμένη ιδέα των ευρωομολόγων παραμένει στην ημερήσια διάταξη, ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη  για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ατζέντα 2030 για μεγαλύτερη ενίσχυση της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια τέτοια ατζέντα θα ήταν πολύ πιο σημαντική από κάθε καλοπροαίρετο κρατικό ταμείο ανασυγκρότησης", πρόσθεσε ο Τόνκαρ.

  Αντιθέτως, οι κεντροαριστεροί οικολόγοι "Πράσινοι", θεωρούν ότι το συμφωνηθέν πακέτο δεν είναι αρκετό.

  "Ο μικρότερος κοινός παρονομαστής των χωρών του ευρώ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την οικονομική κρίση", δήλωσε ο Ράζμους Άντρεσεν, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Είναι βέβαια καλό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε έστω κάτι και ότι χαλάρωσαν οι όροι για τα δάνεια από την ομπρέλα προστασίας του ESM. Ωστόσο, είναι στάχτη στα μάτια, όταν οι όροι για δάνεια του ESM χαλαρώνουν μόνο για τα κόστη υγείας. Η συμφωνία του Eurogroup συγκρινόμενη με τα εθνικά οικονομικά πακέτα και το οικονομικό πακέτο των ΗΠΑ  είναι επαίσχυντη. Απαιτείται ένα πραγματικό ταμείο ανασυγκρότησης με δισεκατομμύρια για επενδύσεις και τα λεγόμενα κορονοομόλογα, δηλαδή κοινή ευθύνη για δάνεια", τόνισε.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ