Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 20:37

  Πάουελ: Επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη μόλις ελεγχθεί η πανδημία

  Πάουελ: Επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη μόλις ελεγχθεί η πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να ανακάμψει μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορονοϊού και οι Αμερικανοί επιστρέψουν και πάλι στις εργασίες τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

  "Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη, όταν έρθει, μπορεί να είναι ισχυρή", δήλωσε ο Πάουελ, σε ομιλία του μέσω webcast στο Brookings Institution. "Μπήκαμε σε αυτή την ταραχώδη περίοδο έχοντας ισχυρή οικονομική βάση και αυτό θα βοηθήσει την ανάκαμψη", πρόσθεσε.

  Η Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της, φαίνεται να εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά το πότε θα επιστρέψει η αμερικανική οικονομία σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν το 2021. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed ήταν πιο αισιόδοξος την Πέμπτη, λέγοντας ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει αργότερα το τρέχον έτος.

  Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή λειτουργούν και ότι "οι συνθήκες της αγοράς έχουν βελτιωθεί γενικότερα".

  Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, η Fed προχώρησε σε νέα παρέμβαση ανακοινώνοντας πρόγραμμα παροχής δανείων ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας, που περιλαμβάνει και πρόγραμμα δανειοδότησης για μεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη πολιτειών και πόλεων.

  Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσουν ώστε η οικονομία να "επανακτήσει τη δυναμική της", ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση του ποσοστού ανεργίας θα είναι προσωρινή.

  Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι η Fed χρησιμοποιεί τα δανειοδοτικά εργαλεία της για τη στήριξη της οικονομίας, ωστόσο τόνισε ότι καθώς η ανεργία αυξάνεται -με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να φτάνουν σχεδόν τα 17 εκατ. από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα- θα πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά και ότι είναι "μεγάλη ανάγκη” να αυξήσει το Κογκρέσο τις δημοσιονομικές δαπάνες. Όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω στήριξη και αυτό θα ήταν καλή ιδέα.

  Επιπλέον, επεσήμανε η Fed θα συνεχίσει να ενεργεί προληπτικά και επιθετικά "μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε μπει σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης", υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να τερματίσει τα προγράμματα δανειοδότησης.

  Ερωτηθείς για την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι η οικονομία θα μπορούσε επανεκκινηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι θα αφήσει την απόφαση αυτή στους εμπειρογνώμονες του τομέα υγείας.

  Ωστόσο, τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα "εθνικό σχέδιο" για το πώς θα επιστρέψουν οι Αμερικανοί στην εργασία τους, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να αποφύγουμε τυχόν "λανθασμένες εκκινήσεις".

  Εάν γίνει αυτό, υπάρχει "κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάκαμψης αρκετά γρήγορα", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ