Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 16:29

  Γερμανία: Τα νοσοκομεία, ιδίως στη γερμανο-πολωνική μεθόριο, εξαρτώνται απόλυτα από το προσωπικό από την Πολωνία

  Γερμανία: Τα νοσοκομεία, ιδίως στη γερμανο-πολωνική μεθόριο, εξαρτώνται απόλυτα από το προσωπικό από την Πολωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Πολωνός χειρουργός Αντρέι Ζεμπρόφσκι δίστασε για πολύ καιρό, όμως τελικά χρειάσθηκε να ανακοινώσει στην οικογένειά του πως φέτος, για πρώτη φορά, δεν θα επιστρέψει στη χώρα του για να γιορτάσει μαζί της το Πάσχα, προτιμώντας να παραμείνει για να εργασθεί στο γερμανικό νοσοκομείο κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, όπου απασχολείται.

  Όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες του, έτσι κι εκείνος αντιμετώπισε το δίλημμα να επιστρέψει σπίτι ή να παραμείνει στη Γερμανία, ιδίως μετά τη μονομερή απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης, στις 27 Μαρτίου, να επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε όποιον εισέρχεται στην επικράτειά της από το εξωτερικό.

  Παράλληλα αυτό, όπως και άλλα παρόμοια επεισόδια που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, έχει καταδείξει στους Γερμανούς σε πόσο βαθμό το σύστημα υγείας τους, που αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, βασίζεται σε ξένους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

  Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο,περίπου 300.000 Πολωνοί εργάζονται στα γερμανικά νοσοκομεία ως γιατροί ή νοσηλευτές καθώς και ως προσωπικό που προσφέρει βοήθεια σε ηλικιωμένους ή σε οίκους ευγηρείας. Εάν και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μικρό τμήμα των 69.000 Πολωνών που καθημερινά διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες για να δουλέψουν στη Γερμανία, η απουσία του θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα γερμανικά νοσοκομεία.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου του Βραδεμβούργου Φρανκ Ούλριχ Σουλτς, σε ορισμένες κλινικές, κι ιδίως στις παραμεθόριες πόλεις, πάνω από το 30% του προσωπικού προέρχεται από την Πολωνία.

  Για να τους πείσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους, οι παραμεθόριες γερμανικές αρχές προτείνουν στους εργαζόμενους του τομέα ένα επιπλέον ποσό ανάμεσα σε 40 έως 65 ευρώ την ημέρα για όσους επιλέξουν να παραμείνουν. Ένα ποσό που καλύπτει τη στέγαση σε κάποιο ξενοδοχείο και τη διατροφή τους.

  Στο Πρέντσλαου, το μισό προσωπικό, 22 γιατροί, είναι Πολωνοί κι οι περισσότεροι εξ αυτών προτίμησαν να μείνουν στο νοσοκομείο, το οποίο ναι μεν δεν έχει δεχθεί ακόμη ασθενείς με κορονοϊό, διαθέτει ωστόσο αρκετες κλίνες στη ΜΕΘ. "Δίχως αυτούς, πολλές θεραπείες κι επεμβάσεις, όπως και τα επείγοντα περιστατικά, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν", τονίζει η διευθύντριά του Μαρίτα Σένεμαν, η οποία φοβάται ότι μία επέλαση της πανδημίας θα μπορούσε να προκαλέσει συμφόρηση στις υπηρεσίες του.

  "Κύρια αποστολή κάθε γιατρού είναι να φροντίζει τους ασθενείς του με επαγγελματισμό. Δεν θα μπορούσα τώρα σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή να εγκαταλείψω το προσωπικό μου. Βεβαίως κι ο χωρισμός από την οικογένειά μου δεν είναι εύκολος, μολαταύτα η σύζυγός μου κι ο 7χρονος γιός μου κατανοούν και αποδέχονται την απόφασή μου. Πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση", προσθέτει ο Ζεμπρόφσκι, που εργάζεται στο νοσοκομείο του Πρέντσλαού, περίπου 30 χλμ από τη μεθόριο.

  Μέχρι σήμερα ο ίδιος έκανε καθημερινά τη διαδρομή, διάρκειας 50 λεπτών, από τη δουλειά στο σπίτι του και το αντίστροφο.

  Αντίστοιχα, στην κλινική Asklepios στο Σβέντ, επίσης στη μεθόριο με την Πολωνία, ο διευθυντής της Ούλριχ Γκάουκ τονίζει πως "από τις 40 κλίνες ΜΕΘ μόλις τρεις έχουν καλυφθεί, όμως αναμένουμε ένα μεγαλύτερο πιθανό κύμα".

  Οι μισοί από τους 40 Πολωνούς εργαζόμενούς του επέλεξαν να παραμείνουν και "χωρίς αυτούς θα έπρεπε να κλείσουμε την κλινική", τονίζει ο ίδιος, επικρίνοντας παράλληλα αυτή την Ευρώπη που απέτυχε να θεσπίσει κοινούς κανόνες, την ώρα που η Γερμανία ετοιμάζεται κι αυτή να εφαρμόσει 14μερη καραντίνα για όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στο έδαφός της.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ