Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 15:25

  ΕΚΤ: Δεν συμφώνησαν όλοι οι αξιωματούχοι στο έκτακτο πακέτο των ‎€750 δισ.

  ΕΚΤ: Δεν συμφώνησαν όλοι οι αξιωματούχοι στο έκτακτο πακέτο των ‎€750 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις δραματικές διαβουλεύσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού φέρνουν στο προσκήνιο τα πρακτικά των δύο τελευταίων συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής της τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

  Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 18 Μαρτίου, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε περαιτέρω από την προηγούμενη συνεδρίαση (11-12 Μαρτίου) όταν η τράπεζα είχε υιοθετήσει την πρώτη δέσμη μέτρων νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. 

  Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε την τοποθέτηση της σημειώνοντας ότι όλες σχεδόν οι χώρες της ευρωζώνη ήταν πλέον σε πλήρη αποκλεισμό λόγω της ραγδαίας μετάδοσης του κορονοϊού, ένω έκανε λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση με τις επιπτώσεις να είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν με ασφάλεια.

  Η αβεβαιότητα στο οικονομικό μέτωπο προκαλούσε μεγάλες πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ το μήνυμα πρωτίστως ήταν ότι χρειάζεται δημοσιονομική υποστήριξη και αρκετές κυβερνήσεις είχαν ήδη κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη το Δ.Σ. της ΕΚΤ να επαναξιολογήσει την πολιτική του και τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει την κρίση. 

  Μετά την ανάλυση των οικονομικών προοπτικών και των τελευταίων εξελίξεων στις αγορές, με τους αξιωματούχους να σημειώνουν μεταξύ άλλων την κατρακύλα του Euro Stoxx 50 κατά σχεδόν 40% από τις 20 Φεβρουαρίου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν πρότεινει η ΕΚΤ να δρομολογήσει ένα προσωρινό πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους €750 δισ.

  Μια "μεγάλη πλειοψηφία των μελών" του Δ.Σ. [όπως επισημαίνεται στα πρακτικά] υποστήριξε την πρόταση του Lane οδηγώντας στην απόφαση για τη δημιουργία του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (Pandemic emergency purchase programme - PEPP).

  Στα πρακτικά σημειώνεται επίσης ότι υπήρχαν μέλη της ΕΚΤ που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα να δρομολογηθεί ένα νέο πρόγραμμα αγορών και αντίθετα πρότειναν η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ