Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 15:14

  Φινλανδία: Τη χειρότερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα "βλέπει" η κεντρική τράπεζα - Στο -5% έως -13% το ΑΕΠ

  Φινλανδία: Τη χειρότερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα "βλέπει" η κεντρική τράπεζα - Στο -5% έως -13% το ΑΕΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το outlook της οικονομίας της Φινλανδίας έχει επιδεινωθεί δραματικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να προβλέπει πλέον ποσοστά συρρίκνωσης τα οποία η χώρα δεν έχει δει εδώ και έναν αιώνα, ουσιαστικά από την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

  Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% έως 13%, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, βασιζόμενος σε στοιχεία και πίνακες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του ιδρύματος. Μόλις πριν τρεις εβδομάδες, η Τράπεζα της Φινλανδίας εκτιμούσε την πιθανή ύφεση στο -4%, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  "Μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη παραμένει πιθανή, εάν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού δεν χρειαστεί να διατηρηθούν για πολύ καιρό και μπορέσουμε έτσι να αποφύγουμε ένα κύμα χρεοκοπιών και ανεργίας", τόνισε ο Όλι Ρεν.

  Το μεγαλύτερο τμήμα της εξαγωγικού προσανατολισμού οικονομίας της Φινλανδίας έχει "παγώσει" από τα μέσα Μαρτίου, με τα σύνορα να έχουν κλείσει, τα περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές συναθροίσεις να έχουν περιοριστεί μέχρι τα 10 άτομα.

  Περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους και 375.000 βρίσκονται ένα βήμα πριν την προσωρινή αναστολή σύμβασης.

  Το ρεκόρ ύφεσης για την οικονομία της Φινλανδίας ήταν 16,1% το 1917.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ