Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 11:55

  Πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ για το Μαρόκο λόγω του οικονομικού πλήγματος του κορονοϊού

  Πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ για το Μαρόκο λόγω του οικονομικού πλήγματος του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέρος πιστοληπτικής γραμμής της τάξης των 3 δισ. δολαρίων από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξετάζει να αξιοποιήσει το Μαρόκο, καθώς το οικονομικό πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού έχει οδηγήσει τη βορειοαφρικανική χώρα να άρει το "ταβάνι" στον κρατικό της δανεισμό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.

  Εάν τελικώς το Ραμπάτ προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα κάνει χρήση των πόρων της πιστοληπτικής γραμμής που είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ το 2012. Το Μαρόκο, το οποίο στον προϋπολογισμό του είχε εγγράψει εξωτερικό δανεισμό της τάξης των 3 δισ. δολαρίων, ίσως τελικά να χρειαστεί διπλάσιο ποσό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Η άρση του "ταβανιού" στον εξωτερικό δανεισμό εγκρίθηκε τη Δευτέρα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση του βασιλείου να αναζητήσει τις ποσότητες συναλλάγματος που χρειάζεται.

  Η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο των εξαγωγών αυτοκινήτων και τον τουρισμό, ενώ τα επίπεδα της ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν αιώνα.

  Πλην της πιστοληπτικής γραμμής, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση ομολόγου, όταν επιστρέψει η σχετική "κανονικότητα" στις διεθνείς αγορές.

  Το υπουργείο Οικονομικών του Μαρόκου αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ