Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 15:46

  Fitch: Η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μετά τον κορονοϊό

  Fitch: Η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μετά τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Τουρκίας θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, όπως μεταδίδει το Anadolu.

  Το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 4,5% το 2021, δήλωσε ο Douglas Winslow στο Anadolu.

  ''Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους  - πριν το σοκ του κορονοϊού - η οικονομική ανάπτυξη σημείωσε άνοδο άνω του 6%... αναμένουμε τώρα μια πολύ απότομη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, μια πιο σταθερή και αμετάβλητη πορεία το τρίτο τρίμηνο και ύστερα ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι δραστηριότητες θα αρχίσουν να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς μετά τα μέτρα προστασίας και περιορισμού κατά του κορονοϊού'', δήλωσε ο ίδιος.

  Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, το 2019 η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε άνοδο 0,9%.

  Εάν ο ιός δεν περιοριστεί αποτελεσματικά και τα μέτρα επεκταθούν ως το τρίτο τρίμηνο, τότε αναμένεται πολύ ασθενέστερη αύξηση, προειδοποίησε ο Winslow.

  Αναφερόμενος στην αναθεωρημένη πρόβλεψη της Fitch για ανάπτυξη της τάξης του 0,8% για την Τουρκία παρά την παγκόσμια συρρίκνωση, ο Winslow δήλωσε: ''Μέρος του λόγου για τον οποίο εξακολουθούμε να προβλέπουμε ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ για το 2020 στο σύνολό του είναι η έντονη δυναμική στις αρχές του έτους που οφείλεται στην ανάκαμψη των τραπεζικών δανείων, καθώς και στο χαμηλότερο επιτόκιο''.

  Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Τουρκία παρουσίασε ένα πακέτο ύψους 100 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου από τον COVID-19.

  Καθώς η Fitch προβλέπει ότι η οικονομία στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,2%, τα καθαρά έσοδα από τις εξαγωγές της Τουρκίας θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος, δήλωσε ο Winslow.

  "Αυτό πιθανότατα θα αντισταθμίσει τα οφέλη για την τουρκική οικονομία από τις χαμηλότερες εισαγωγές και οποιαδήποτε πιθανή μετεγκατάσταση της εξαγωγικής ικανότητας", πρόσθεσε.

  Ο Winslow πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός της χώρας στο τέλος του έτους αναθεωρήθηκε σε 8,5% λόγω της "ασθενέστερης αύξησης του ΑΕΠ".

  Ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, τον Μάρτιο ήταν 11,86%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

  Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Άγκυρα έθεσε στόχο για τον πληθωρισμό το τρέχον έτος στο 8,5%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα έκανε πρόβλεψη για 8,2%.

  Η Fitch προβλέπει επίσης μείωση των επιτοκίων της Τουρκίας κατά 100 μονάδες βάσης στο 8,75% στο τέλος του έτους.

  Στις 17 Μαρτίου, σε έκτακτη συνεδρίαση, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας μείωσε το επιτόκιό της από 10,75% σε 9,75%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ