Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 07:56

  Το "θεμέλιο" της αγωνίας της ΕΚΤ για τις τράπεζες

  Το "θεμέλιο" της αγωνίας της ΕΚΤ για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Το "χειρότερο” των σεναρίων που προέβλεπαν τα stress test της ΕΚΤ παραμένει λιγότερο κακό από εκείνο που διαμορφώνει η πανδημία. Οι εκτιμήσεις που αρχίζουν να σχηματίζουν οι κεντρικές τράπεζες συναρτούν από την διάρκεια της πανδημίας τα όρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος.

  Παρ’ ότι τα επιτελεία των κεντρικών τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικά στο να διατυπώσουν δημόσια προβλέψεις για το συνδυασμένο αποτέλεσμα της διπλής κρίσης της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης, εν τούτοις οι πρώτες μελέτες τους έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ένα "τοπίο εκτιμήσεων”.

  Και το "τοπίο” αυτό εμφανίζεται να είναι σημαντικά χειρότερο από το "άσχημο σενάριο” των προγραμματισμένων από την ΕΚΤ stress test της άνοιξης που ήδη αναβλήθηκαν (με πρόσφατη ανακοίνωση του SSM) για αργότερα…

  Το "καλό” σενάριο της εξάντλησης του κύματος έξαρσης της πανδημίας μέσα στον Μάιο προβλέπεται να προκαλέσει μια δραματική πτώση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης - υπό τις παρούσες χρηματοδοτικές συνθήκες - η οποία θα ξεπεράσει κατα μία ή δύο μονάδες το "άσχημο σενάριο” της ΕΚΤ.

  Το "αρνητικό” στοιχείο όμως εδώ δεν είναι τόσο η διαφορά στο ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ όσο η ακραία έκρηξη των ποσοστών ανεργίας σε συνδυασμό με μία ανάλογη έκρηξη στα NPLs που απειλεί με ένα "συμμετρικό” credit crunch στην Ευρωζώνη. Ενα τέτοιο περιβάλλον φαίνεται να δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μίας κρίσης βιωσιμότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

  Το σημαντικότερο καθώς φαίνεται στοιχείο ανησυχίας συνδέεται με την χρονική "ελαστικότητα” της περιόδου έξαρσης, ήτοι με το αν πράγματι η πανδημία θα εμφανίσει σημάδια εξάντλησης το αργότερο στα τέλη Μαΐου ή θα εμφανιστούν νέα κύματα έξαρσης έστω και μικρότερα στην συνέχεια.

  Σχετική μελέτη που ανατέθηκε σε ομάδα στελεχών της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο της Fed, η οποία χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα αρχεία των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών και της BIS, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος συναρτάται ακριβώς από την χρονική διάρκεια της πανδημίας.

  Για τον λόγο αυτό "σύντομης” διάρκειας καταστάσεις πανδημίας συνδέονται με οικονομική ανάκαμψη που ακολουθεί το σχήμα V.

  Αντίθετα όσο μεγαλύτερη και παρατεταμένη είναι η διάρκεια τόσο χαμηλότεροι και περισσότερο δύσκολοι είναι οι ρυθμοί ανάκαμψης.

  Σε κάθε περίπτωση οι αντοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα εμφανίζονται να είναι άμεσα εξαρτημένοι από την διάρκεια έξαρσης της πανδημίας. Και προς το παρόν αν και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πρόβλεψη για εκτόνωση της πανδημίας πριν από το καλοκαίρι, κανείς στην Φρανκφούρτη δεν είναι σε θέση να δώσει διαβεβαιώσεις γι’ αυτό…

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ