Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 21:57

  BofA: Οι ΗΠΑ σε τροχιά για ύφεση-ρεκόρ - Οι άνεργοι ενδέχεται να αγγίξουν τα 20 εκατομμύρια

  BofA: Οι ΗΠΑ σε τροχιά για ύφεση-ρεκόρ - Οι άνεργοι ενδέχεται να αγγίξουν τα 20 εκατομμύρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία τους, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Bank of America Global Research, οι οποίοι αναθεωρούν πτωτικά τις εκτιμήσεις που έκαναν μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

  Η επερχόμενη ύφεση "φαίνεται να είναι βαθύτερη και πιο παρατεταμένη από ό,τι πιστεύαμε μόλις πριν από 14 ημέρες όταν επικαιροποιήσαμε τις προβλέψεις μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως", αναφέρουν οι οικονομολόγοι της BofA, σύμφωνα με το MarketWatch.

  Η νέα έκθεση της BofA ακολουθεί την ανακοίνωση των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που έδειξαν εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία 6,6 εκατ. Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου στα 10 εκατ. αιτήσεις.

  Σημειώνεται εξάλλου ότι τα μέτρα αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν τεθεί, με στόχο την αναχαίτιση εξάπλωσης της πανδημίας, είναι άνευ προηγουμένου και έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.

  Η BofA εκτιμά ότι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα κινούνται μεταξύ 16 και 20 εκατομμυρίων, γεγονός που θα μπορούσε να εκτινάξει το ποσοστό ανεργίας από 3,5% που ήταν τον Φεβρουάριο, στο 15,6% σε μερικούς μήνες, το οποίο θα είναι μακράν υψηλότερο από το ποσοστό της ανεργίας κατά την ύφεση της περιόδου 2007-2009.

  Οι οικονομολόγοι της BofA "βλέπουν” επίσης συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για τρία διαδοχικά τρίμηνα, με την οικονομία των ΗΠΑ "να συρρικνώνεται κατά 7% (σε ετήσια βάση) το πρώτο τρίμηνο, κατά 30% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 1% το τρίτο τρίμηνο”.

  Μόνη αχτίδα αισιοδοξίας, η πρόβλεψή τους για σημαντική άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς εκτιμούν ότι τα μέτρα περιορισμού θα θα αρχίσουν να άρονται.

  Σε κάθε περίπτωση, η σωρευτική συρρίκνωση της οικονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα είναι σημαντική. "Προβλέπουμε ότι η σωρευτική πτώση του ΑΕΠ θα είναι 10,4% και θα είναι η βαθύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί", αναφέρουν οι οικονομολόγοι της BofA..

  Τονίζουν δε ότι η "ύφεση που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη", θα επέλθει παρά τις άνευ προηγουμένου προσπάθειες της Federal Reserve να στηρίξει τις αγορές και την οικονομία και το πακέτο στήριξη των 2,28 τρισ. δολαρίων που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο Τραμπ, καθώς παρότι αναμένουν επιστροφή σε θετική τροχιά των καταναλωτικών δαπανών στο τρίτο τρίμηνο, αναμένουν "περαιτέρω συρρίκνωση των επιχειρηματικών και οικιστικών επενδύσεων".

  "Πιστεύουμε επίσης ότι θα υπάρξει πρόσθετη συρρίκνωση των αποθεμάτων, δεδομένης της εξασθένισης των αλυσίδων εφοδιασμού και των τριβών στην παραγωγή", γράφει η BofA.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ