Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 16:57

  Στη "μάχη" ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού και η British American Tobacco

  Στη "μάχη" ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού και η British American Tobacco
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλο τον πλανήτη για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού διεκδικεί και η καπνοβιομηχανία British American Tobacco, η οποία ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19 βασισμένο σε φυτά καπνού.

  Η BAT -που παρασκευάζει πολλές γνωστές μάρκες τσιγάρων, όπως τα Lucky Strike, Dunhill, Rothmans και Benson & Hedges- έχει στρέψει τους τεράστιους πόρους της, που συνήθως εστιάζουν στην ανάπτυξη προϊόντων τα οποία εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων καταναλωτών παγκοσμίως, στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

  "Αν οι δοκιμές εξελιχθούν καλά, η ΒΑΤ ελπίζει ότι, με τους κατάλληλους συνεργάτες και την υποστήριξη από κυβερνητικούς οργανισμούς, θα μπορούσαν να παρασκευάζονται από 1 έως 3 εκατομμύρια δόσεις εβδομαδιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο”, αναφέρει η εταιρεία.

  Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καπνοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τις θετικές πτυχές της "αυτοκρατορίας” που έχει δημιουργήσει στην αγορά καπνικών προϊόντων, τονίζοντας ότι "η νέα, ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί στα φυτά καπνού” την τοποθετεί μπροστά από άλλους ερευνητές στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός εμβολίου.

  "Τα φυτά καπνού προσφέρουν τη δυνατότητα ταχύτερης και ασφαλέστερης ανάπτυξης εμβολίων σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους", αναφέρει η εταιρεία, δεδομένου ότι δεν είναι φορείς παθογόνων παραγόντων που προκαλούν ανθρώπινες νόσους.

  Η ΒΑΤ ανακοίνωσε επίσης ότι η αμερικανική βιοτεχνολογική θυγατρική της, Kentucky BioProcessing (KBP), έχει προχωρήσει σε προκλινικές δοκιμές και ότι θα εργαστεί για την ανάπτυξη εμβολίου αφιλοκερδώς.

  Σημειώνεται ότι η καπνοβιομηχανία εξαγόρασε το 2014 την KBP, η οποία παλαιότερα είχε ασχοληθεί και με την εξεύρεση θεραπείας για τον Ebola.

  Η BAT ανέφερε επίσης ότι συνεργάζεται με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για "να προσφέρει τη στήριξή της και πρόσβαση στην έρευνά της με στόχο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19”.

  Ο Δρ David O'Reilly, διευθυντής επιστημονικής έρευνας στην BAT, δήλωσε: "Η ανάπτυξη εμβολίων είναι δύσκολη και περίπλοκη δουλειά, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο χάρη στην τεχνολογική μας πλατφόρμα για τα φυτά καπνού και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους για να βοηθήσουμε στη μάχη κατά του COVID-19”. Πρόσθεσε επίσης, ότι "η KBP διερευνά εδώ και αρκετό καιρό εναλλακτικές χρήσεις των φυτών καπνού, μία εκ των οποίων είναι και η ανάπτυξη εμβολίων".

  Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΒΑΤ έχει κλωνοποιήσει ένα τμήμα της γενετικής ακολουθίας του κορονοϊού και έχει αναπτύξει ένα πιθανό αντιγόνο. Το αντιγόνο στη συνέχεια εισήχθη σε φυτά καπνού για αναπαραγωγή και, αφού συλλέχθηκαν τα φυτά, το αντιγόνο ‘καθαρίστηκε’, και πλέον υποβάλλεται σε σε προκλινικές δοκιμές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ