Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 10:07

  Δανία: Η κεντρική τράπεζα "βλέπει" μείωση ΑΕΠ έως και κατά 10% για το 2020

  Δανία: Η κεντρική τράπεζα "βλέπει" μείωση ΑΕΠ έως και κατά 10% για το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Δανίας περιέκοψε δραστικά τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας το τρέχον έτος, βλέποντας πλέον μια ιδιαίτερα επίπονη υφεσιακή πορεία, καθώς η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας έχει σχεδόν "παγώσει" λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

  Το ΑΕΠ της Δανίας αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 3% έως και 10%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η τελευταία σημειώνει ότι υπάρχουν τρία σενάρια τα οποία αποτυπώνουν το πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικονομία από την κρίση, ωστόσο και τα τρία υπόκεινται στην τεράστια αβεβαιότητα της κατάστασης.

  Στις προηγούμενες - προ κορονοϊού - εκτιμήσεις γινόταν λόγος για ανάπτυξη της τάξης του 1,5%.

  "Το σημείο εκκίνησής μας, όταν η πανδημία υποχωρήσει και τα μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση ξεδιπλωθούν, θα είναι ισχυρό. Μέχρι τότε, ωστόσο, θα υπάρξουν επίπονες επιπτώσεις", ανέφερε ο διοικητής Lars Rohde.

  Η Δανία προχώρησε σχετικά γρήγορα σε κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων και καφέ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έκλεισε και τα σύνορά της σε μια προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσης του νέου ιού. Τα έκτακτα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης έχουν ξεπεράσει τα 40 δισ. δολάρια.

  Η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen έχει επαινεθεί για τη γρήγορη απάντηση της κυβέρνησής της στην υγειονομική κρίση και έχει δηλώσει ότι η χώρα θα είναι σύντομα σε θέση να αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, στον βαθμό που η εξάπλωση του ιού θα μειωθεί περαιτέρω.

  Στο βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας, το ποσοστό του δημοσίου χρέους επό του ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου στο 40% στο τέλος του 2020, λόγω της ύφεσης, από 33% που είναι σήμερα. Όπως σημειώνεται, η Δανία διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα για τα μέτρα που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ