Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 08:12

  Η πρώτη δημοκρατία θύμα του κορονoϊού

  Η πρώτη δημοκρατία θύμα του κορονoϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Οι προκλήσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν περιορίζονται στις εθνικές στρατηγικές που ξεδιπλώνονται ως προς τη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης του κορονoϊού.

  Αφορούν και στην καταπάτηση των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της διάκρισης των εξουσιών από όσους "σαν έτοιμοι από καιρό” επωφελούνται της πανευρωπαϊκής αναστάτωσης, αδιάφοροι πλέον για τις τυχόν επιπτώσεις.

  Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, με αφορμή την πανδημία, είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση. Η Washington Post λακωνικά κάνει λόγο για την "πρώτη δημοκρατία θύμα του κοροναϊού".

  Από το 2010, οπότε επανήλθε στα πράγματα, ο ηγέτης της Ουγγαρίας έχει σταδιακά υπονομεύσει όλα τα θεσμικά αντίβαρα στην εξουσία του: την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, του τύπου, της κεντρικής τράπεζας.

  Με τα όσα εγκρίθηκαν τη Δευτέρα, το πολίτευμα μετατρέπεται σε επ' αόριστον μονοκρατορία.

  Ο νόμος που παρατείνει την ήδη ισχύουσα για έναν μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εγκρίθηκε με ψήφους 137 υπέρ, έναντι 53 κατά – και προβλέπει ότι η διακυβέρνηση θα πραγματοποιείται με κυβερνητικά διατάγματα, χωρίς παρεμβολή του κοινοβουλίου, το οποίο σε αυτό το διάστημα θα έχει μόνο την ευχέρεια να συζητά θέματα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

  Κάθε εκλογική αναμέτρηση ή δημοψήφισμα αναβάλλεται για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δρακόντεια μέτρα λαμβάνονται για όσους παρεμποδίζουν την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της πενταετούς φυλάκισης για "διασπορά ψευδών ειδήσεων”. Όλα αυτά για μία υγιειονομική κρίση που στην περίπτωση της Ουγγαρίας μεταφράζεται σε 447 κρούσματα του κορονοϊού και 15 νεκρούς.

  Σημειώνεται ότι ήδη από το 2015 η κυβέρνηση Όρμπαν έχει θεσπίσει, με την επίκληση της ανάγκης υπεράσπισης των συνόρων απέναντι στις προσφυγικές ροές, έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και δυνάμει περιορισμών στην ελευθερία του τύπου, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

  Η ουγγρική αντιπολίτευση έδωσε μάχη οπισθοφυλακής, προκειμένου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι τουλάχιστον χρονικά προσδιορισμένη – όμως ούτε καν αυτό δεν έγινε δεκτό. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Γιούντιτ Βάργκα υποστήριξε ότι η χώρα δεν τίθεται σε επ' αόριστον κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον αυτή μπορεί να αρθεί από το κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Όμως στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Fidesz και το σύμμαχο KDNP διαθέτουν υπερ-πλειοψηφία δύο τρίτων και το Συνταγματικό Δικαστήριο στελεχώνεται πλέον από δικαστές της επιλογής του Όρμπαν.

  Πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας, η γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, με επιστολή της στον Όρμπαν σημείωσε: "η καθιέρωση μιας επ' αόριστον και δίχως ελέγχους κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό των βασικών αρχών της δημοκρατίας ούτε την αναλογικότητα των θεσπιζόμενων έκτακτων περιορισμών στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα προς την απειλή που φέρεται να καταπολεμούν”. Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε σε επιστολή της και η Ίνγκιμπιοργκ Σόλρουν Γκίσλαντοτιρ, διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

  Ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης επίτροπος της Κομισιόν, Ντιντιέ Ρέιντερς προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα διενέργεια έρευνας για τη συμβατότητα των όσων συμβαίνουν στην Ουγγαρία προς το κράτος δικαίου. Η δε προϊσταμένη του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στην Ουγγαρία, σημείωσε: "Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα έκτακτα μέτρα να μην αποβαίνουν εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών που καταγράφονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης και η ασφάλεια δικαίου είναι ουσιώδεις σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς”.

  Αδιευκρίνιστο παραμένει σε τι παραπέμπουν πρακτικά αυτές οι ευρωπαϊκές ανησυχίες. Ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ζήτησε μέσω Twitter από την Ε.Ε. να ενεργήσει άμεσα ώστε ο Όρμπαν να υπαναχωρήσει, ειδάλλως να αποβάλει την Ουγγαρία από τους κόλπους της. Ωστόσο, μηχανισμός αποβολής κράτους-μέλους δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και άλλωστε η Ουγγαρία του Όρμπαν δεν στερείται συμμάχων μεταξύ των "27”.

  Σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα στοιχειώδους αξιοπιστίας για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αποβάλει από κόμμα-μέλος το Fidesz, που τώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση "καθαρτηρίου”. Όμως η απορρόφηση όλων των Ευρωπαίων από την κρίση του κοροναϊού, ενδέχεται να αφήσει ανεμπόδιστη αυτή την εκ των έσω υπονόμευση των ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε., που επιχειρείται (για αρχή;) στην Ουγγαρία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ