Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 17:31

  Η Τουρκία επεκτείνει τα μέτρα προστασίας της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

  Η Τουρκία επεκτείνει τα μέτρα προστασίας της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενίσχυσε την Τρίτη το πρόγραμμα έκτακτης στήριξης που έχει ξεκινήσει με στόχο να βοηθήσει στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, με νέα μέτρα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό και να στηριχτεί η ρευστότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων.

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων αγορών κρατικών ομολόγων με προκαθορισμένο τρόπο και ότι τα "όρια μπορεί να αναθεωρηθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς". Το τελευταίο βήμα, που παρουσιάστηκε, δύο εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο μέτρων έκτακτης στήριξης που έλαβε η κεντρική τράπεζα, ενισχύουν το "Τουρκικό QE" ή αλλιώς την ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε ο Timothy Ash, υπεύθυνος χάραξης στρατηγικής στη Bluebay Asset Management, στο Λονδίνο.

  "Ήταν αναμενόμενο να το κάνουν αυτό, δεδομένης της ανορθόδοξης κλίσης τους", είπε.

  Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει ήδη εντείνει τις αγορές κρατικών ομολόγων της σε δραματικό βαθμό, υποστηρίζοντας μια αγορά που διακατέχεται από αμείωτη πτώση κεφαλαίων και προοπτική αύξησης των δανειακών αναγκών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δημοπρασιών επαναγοράς ομολόγων, αγόρασε 1,56 δισ. λίρες (240 εκατ. δολάρια) χρέους σε τοπικό νόμισμα, από τη δευτερογενή αγορά, με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία και υπερδιπλάσιο του μέσου όρου φέτος.

  Αγοραστική μανία

  Επί του παρόντος, το μέγεθος των κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας μπορεί να φτάσει το 5% του ισολογισμού της, σύμφωνα με μια δήλωση πολιτικής τον Δεκέμβριο.

  Οι ξένοι επενδυτές τράβηξαν ένα καθαρό ποσό 742 εκατ. δολαρίων από την αγορά ομολόγων, σε τοπικό νόμισμα Τουρκίας, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, μέχρι τις 20 Μαρτίου. Αυτή είναι η έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών, εκτοξεύοντας τις απώλειες του τελευταίου έτους σε 6,4 δισ. δολάρια.

  Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων έχει φτάσει πάνω από 130 μονάδες βάσης φέτος. Η λίρα αποδυναμώθηκε κατά 9,4% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής, το τρέχον έτος.

  Σε lockdown

  Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σπεύδει να βοηθήσει τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές εξαιτίας της επιδημίας. Ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία έφθασε τους 168 τη Δευτέρα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε αγγίζει τις 11.000.

  Ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των Τούρκων κατασκευαστών υποχώρησε το Μάρτιο, στη μεγαλύτερη πτώση του από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

  Ενώ οι αγορές της κεντρικής τράπεζας αποτελούν μέρος ενός ενισχυμένου προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, η κλίμακά της υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, χρησιμοποιούν την κεντρική τράπεζα, για να μαλακώσουν το χτύπημα της επιταχυνόμενης μείωσης κεφαλαίων, απορροφώντας παράλληλα κάθε πίεση που πιθανώς προκύψει στην αγορά από μία ενδεχόμενη αύξηση στον δανεισμό της κυβέρνησης.

  Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ερντογάν παρουσίασε σχέδιο 100 δισ. λιρών για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντέξουν την οικονομική καταιγίδα που ήρθε μαζί με την πανδημία του κορονοϊού. Οι αρχές διπλασίασαν επίσης την κατανομή για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μέσω της οποίας οι εταιρείες έχουν πρόσβαση στο δανεισμό, με την κυβέρνηση να ενεργεί ως εγγυητής.

  Η οικονομία της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες εισροές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και έχει πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικού χρέους, που πρέπει να πληρωθεί στους επόμενους 12 μήνες. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον λιγότερο από το 10% του χρέους σε τοπικό νόμισμα στην Τουρκία, κάτι που αποτελεί χαμηλό όλων των εποχών.

  Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει το ποσό των φθηνών μετρητών που προσφέρει στους επιλέξιμους δανειστές που επεκτείνουν την πίστωση στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα.

  Οι εταιρείες που εξάγουν αγαθά και υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση σε μια νέα παρτίδα πίστωσης σε λίρα σε νέα όρια που έχουν καθοριστεί για τα αποκαλούμενα "δάνεια με αναχρηματοδότηση", σύμφωνα με δήλωση.

  Θα μπορούσε επίσης να δεχθεί τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και τα ενυπόθηκα δάνεια ως εχέγγυα, ένα άλλο βήμα που θα επέτρεπε στους εμπορικούς δανειστές κάποια ευελιξία στη διαχείριση της ρευστότητάς τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ