Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 16:47

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες περικόπτουν τα μερίσματα στους μετόχους - Τα μπόνους των στελεχών "παίρνουν σειρά"

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες περικόπτουν τα μερίσματα στους μετόχους - Τα μπόνους των στελεχών "παίρνουν σειρά"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες περικόπτουν τα μερίσματα στους μετόχους τους προκειμένου να προστατεύσουν το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" τους, εν μέσω μιας διογκούμενης οικονομικής κρίσης - και η περιοκοπή των μπόνους των στελεχών τους πιθανότατα θα είναι η επόμενη κίνησή τους.

  Οι ρυθμιστικές αρχές επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο πώς δαπανούν τα διαθέσιμά τους, καθώς η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την Παρασκευή κάλεσε τις τράπεζες να καθυστερήσουν τη διανομή μερισμάτων τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, στρέφει τώρα την προσοχή της στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  "Τράπεζες, μέτοχοι, διευθυντικά στελέχη πρέπει να λάβουν επίσης μέρος στον αναστοχασμό του πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και να συναινέσουν στη διατήρηση όσο περισσότερου κεφαλαίου γίνεται", τόνισε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ Andrea Enria την Τρίτη, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg TV. "Η σύστασή μας προς τις τράπεζες είναι να είναι πολύ φειδωλές ως προς τα μπόνους", πρόσθεσε.

  Όπως και με τις περικοπές στα μερίσματα, οι ισπανικές τράπεζες κινήθηκαν πρώτες, ηγούμενες ενός πανευρωπαϊκού "ρεύματος", με την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria να ανακοινώνει ότι 300 στελέχη της παραιτήθηκαν των μπόνους τους για το 2020. Ο επικεφαλής της Credit Suisse, Thomas Gottstein, υπονόησε ξεκάθαρα, μιλώντας στο ελβετικό δίκτυο SRF, ότι η τράπεζα πιθανότατα θα περικόψει πολλές από τις δαπάνες της για το 2020 για λόγους "αλληλεγγύης" και αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης.

  Η ΕΚΤ προχωρεί στις συγκεκριμένες συστάσεις μετά τα μέτρα διευκόλυνσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία έχει λάβει και στα οποία περιλαμβάνονται η μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ο περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPLs).

  H Banco Santander την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι η πρόεδρός της, Ana Botin και ο CEO της, Jose Antonio Alvarez, συμφώνησαν να δωρίσουν τον μισό ετήσιο μισθό τους σε ιδρύματα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας ανέβαλε την πληρωμή μερίσματος μέχρι το 2021 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η κίνησή της αρχίζει ήδη να βρίσκει μιμητές.

  Ο Enria, κατά τη συνέντευξή του, σημείωσε  ότι τα μπόνους αυτή τη στιγμή αποτελούν μικρότερο παράγοντα ανησυχίας, καθώς πολλές τράπεζες τα έχουν ήδη καταβάλει.

  Η Credit Suisse εντός του έτους είχε λάβει απόφαση να πληρώσει μπόνους συνολικού όγκου 3,17 δισ. ελβετικών φράγκων (3,28 δισ. δολ), ενώ η γερμανική Deutsche Bank έχει πληρώσει ήδη μπόνους 1,5 δισ. ευρώ.

  "Είναι κάπως νωρίς να μιλήσει κανείς για τα μπόνους του 2020, ωστόσο ξεκάθαρα κινούμαστε προς την κατεύθυνση επίδειξης αλληλεγγύης", δήλωσε ακόμη, εκ μέρους της Credit Suisse, ο Gottstein.

  Ο Stephan Szukalski, πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού συνδικάτου DBV, ανέφερε ότι οι συνδικαλιστές διαφωνούν με την οριζόντια περικοπή των μπόνους, καθώς αυτή αγγίζει και εργαζόμενους χαμηλότερων εισοδημάτων.

  "Αντιτιθέμεθα σε μια γενική περικοπή των μπόνους, γιατί σε αυτήν θα περιληφθούν και εργαζόμενοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν πολύ μεγάλους μισθούς", είπε ο συνδικαλιστής, ο οποίος συμμετέχει στο εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Bank. "Πολλοί εργαζόμενοι μεσαίων προς χαμηλών εισοδημάτων - και στην Deutsche Bank - έχουν συμβάλει υφιστάμενοι απώλειες και σε προηγούμενες περικοπές", κατέληξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ