Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 16:28

  Fed St. Louis (ΗΠΑ): Ο κορονοϊός θα μπορούσε να "στοιχίσει" 47 εκατ. θέσεις εργασίας

  Fed St. Louis (ΗΠΑ): Ο κορονοϊός θα μπορούσε να "στοιχίσει" 47 εκατ. θέσεις εργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια έως και 47 εκατ. θέσεων εργασίας το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Federal Reserve Bank St. Louis.

  Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε ποσοστό ανεργίας 32,1%, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από το 24,9% που έφτασε η ανεργία κατά τη "μαύρη περίοδο” της Μεγάλης Ύφεσης.

  Ήδη, αριθμός-ρεκόρ 3,28 εκατ. ανθρώπων κατέθεσε αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου 2020 - αριθμός υπερτετραπλάσιος του προηγούμενου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1982, όταν είναι υποβληθεί συνολικά 695.000 αιτήσεις.

  Ωστόσο, αυτό το αρνητικό σοκ δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας: παρότι πολλοί εργαζόμενοι του τομέα υπηρεσιών είναι σε θέση να εργαστούν από το σπίτι, όσοι η δουλειά τους απαιτεί διαπροσωπική επαφή είναι πολύ πιθανότερο να βιώσουν προβλήματα στην εργασία τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

  Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Fed συνοδεύονταν ωστόσο από μερικές σημαντικές επιφυλάξεις: υποθέτουν ότι το εργατικό δυναμικό διατηρείται σε σταθερά επίπεδα και αυτό ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να μην σταματήσουν να αναζητούν εργασία (γεγονός που θα μειώσει το ποσοστό της ανεργίας, ενώ προσθέτουν ότι οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να δώσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Επίσης, στις εκτιμήσεις τους δεν υπολογίζουν το πώς το πακέτο στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση Τραμπ θα επηρεάσει την αγορά εργασίας.

  "Αυτοί οι αριθμοί οι τεράστιοι σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα, ωστόσο και το σοκ που βιώνουμε είναι μάλλον μοναδική και δεν συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο έχει βιώσει η αμερικανική οικονομία τα τελευταία 100 χρόνια”, αναφέρει ο οικονομολόγος της Fed, Miguel Faria-e-Castro.

  Σημειώνεται ότι η κινηματογραφική εταιρεία Twentieth Century Fox απέλυσε 120 εργαζόμενους από τα γραφεία της στο Λος Άντζελες, ενώ και η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσλήψεων ZipRecruiter απέλυσε ή έθεσε σε ειδική άδεια 400 από τους περίπου 1.200 υπαλλήλους της πλήρους απασχόλησης, με τις δύο εταιρείες να είναι οι τελευταίες σε μια μακρά λίστα επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε απολύσεις εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

  Σε ό,τι αφορά τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, μέχρι τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί περισσότερα από 143.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ περισσότερα από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον COVID-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ