Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 21:45

  Η Oxfam ζητά "σχέδιο Μάρσαλ έκτακτης ανάγκης" 160 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του Covid-19

  Η Oxfam ζητά "σχέδιο Μάρσαλ έκτακτης ανάγκης" 160 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του Covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ζήτησε σήμερα την κινητοποίηση ενός "πλανητικού σχεδίου Μάρσαλ έκτακτης ανάγκης" 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19 στον κόσμο και κυρίως στις πλέον φτωχές χώρες.

  "Αυτό το σχέδιο θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες και κυρίως τις πιο φτωχές να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας και να ενισχύσουν την ικανότητα των συστημάτων υγείας να αναλάβουν την περίθαλψη των πληγέντων από την επιδημία", υποστηρίζει η μκο σε ανακοίνωση.

  "Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη", υπογραμμίζει η Oxfam.

  Και προειδοποιεί κυρίως για την κατάσταση "εκατομμυρίων ανθρώπων" που ζουν μέσα στις παραγκουπόλεις και σε προσφυγικούς καταυλισμούς "όπου τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης είναι αδύνατο να εφαρμοστούν".

  Αυτό το σχέδιο αναμένεται να επιτρέψει την επένδυση στην πρόληψη, την προώθηση εξοπλισμού επί του πεδίου, την κινητοποίηση "10 εκατομμυρίων νέων εργαζομένων" της υγείας ή ακόμη την εξασφάλιση της δωρεάν περίθαλψης και πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων στις χώρες που δέχονται τη βοήθεια.

  Επιπλέον, η μκο ζητεί την "επίταξη" από τις κυβερνήσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όλα στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

  Τέλος η 'Οξφαμ ζητεί να διατεθούν δωρεάν μελλοντικά εμβόλια και θεραπευτικές αγωγές "ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό".

  Το ποσό των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιστοιχεί στον διπλασιασμό των δαπανών υγείας των 85 φτωχότερων χωρών, σύμφωνα με έναν υπολογισμό της Oxfam, που εργάζεται ήδη επί του πεδίου για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

  "Είμαι κατανοητό οι ηγέτες του κόσμου να βοηθούν τους δικούς τους πολίτες αλλά η G20, η Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, πρέπει επίσης να εξετάσει την κατάσταση των φτωχών χωρών και να τις βοηθήσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Oxfam Γαλλίας Ρόμπιν Γκιτάρ.

  Ο ίδιος εκτιμά ότι "χωρίς την ανάληψη επείγουσας, φιλόδοξης και ιστορικής δράσης, θα μπορούμε εύκολα να δούμε να εκτυλίσσεται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ