Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 13:40

  Κορονοϊός: Προσωρινή ή μόνιμη απώλεια 710.000 θέσεων εργασίας στις πέντε χώρες της ευρύτερης Σκανδιναβίας

  Κορονοϊός: Προσωρινή ή μόνιμη απώλεια 710.000 θέσεων εργασίας στις πέντε χώρες της ευρύτερης Σκανδιναβίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις 710.000 έχουν φθάσει οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί ή και τερματιστεί οριστικά στις πέντε χώρες της ευρύτερης Σκανδιναβίας από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, σε ένα πρωτοφανές σοκ για μία από τις πλέον οικονομικά εύρωστες "περιφέρειες" του κόσμου.

  Με έναν συνολικό πληθυσμό 27 εκατομμυρίων πολιτών, η περιοχή στην οποία ανήκουν η Ισλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία έχει δει μέχρι στιγμής 605.000 εργαζόμενους να βγαίνουν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα, πολλοί εξ αυτών χωρίς κάλυψη από κρατικά βοηθήματα.  Άλλες 105.000 εργαζόμενοι είδαν τη σύμβασή τους να τερματίζεται και πέρασαν στον "στρατό" των ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, με βάση εταιρικά αλλά και κρατικά στοιχεία.

  Ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας των νορβηγικών επιχειρήσεων, Ole Erik Almlid, παρομοίασε την κατάσταση με "ένα τσουνάμι" το οποίο πέρασε πάνω από τις επιχειρήσεις της χώρας. "Και η κατάσταση χειροτερεύει", πρόσθεσε.

  Ο Knut Hallberg, ανώτερος οικονομικός αναλυτής στην Swedbank, έκανε από την πλευρά του λόγο για μια "σοβαρή" κατάσταση η οποία διαμορφώνεται σε ολόκληρο τον χώρο της σκανδιναβικής οικονομίας.

  Οι πληθυσμοί των χωρών της περιοχής είναι συνηθισμένοι σε ευρείες παροχές από το κράτος πρόνοιας, που είναι από τα πλέον γενναιόδωρα προς τους ανέργους. Η καθολική υγειονομική κάλυψη και η δωρεάν παιδεία προσφέρουν επίσης ένα ακόμη δίχτυ προστασίας στον πληθυσμό. Ακόμη και έτσι όμως, το οικονομικό σοκ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επίπονο.

  Συγκεκριμένα:

  -Στη Νορβηγία, 279.000 είναι οι διαθεσιμότητες και 29.000 οι απολύσεις

  -Στη Φινλνανδία, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 259.000 και 4.000

  -Στη Σουηδία, 50.000 και 37.000 αντίστοιχα.

  -Οι απολύσεις στη Δανία έχουν φθάσει τις 31.000, ενώ ο μισθός 70.000 ανθρώπων πληρώνεται μερικώς από το κράτος.

  -Σε μερική απασχόληση έχουν περάσει 17.500 εργαζόμενοι και στην Ισλανδία, ενώ 4.500 συμβάσεις διακόπηκαν, οδηγώντας σε απόλυση.

  Η κρίση έχει αγγίξει μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιφέρειας, με την σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των 20.000 εργαζομένων της στη Σουηδία.

  Οι αεροπορικές εταιρείες SAS, Finnair and Norwegian Air έχουν "βγάλει" τους εργαζόμενούς τους σε υποχρεωτική άδεια, ενώ η Scandic Hotels έχει κλείσει περισσότερα από 60 ξενοδοχεία της. Αλυσίδες του λιανικού εμπορίου όπως η  Hennes & Mauritz έχουν στείλει χιλιάδες εργαζόμενους στα σπίτια τους.

  "Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι οι μεγάλοι αριθμοί που βλέπουμε θα αυξηθούν δραματικά εάν δεν επανεκκινηθεί η οικονομία σε σχετικά σύντομο χρόνο", ανέφερε ο Helge Pedersen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Nordea Bank, στην Κοπεγχάγη.

  Οι κυβερνήσεις των πέντε χωρών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα καλύπτοντας το 75% των αποδοχών των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να μην μετατραπεί η προσωρινή αναστολή συμβάσεων σε μόνιμη ανεργία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ