Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 13:31

  Γερμανία: Αναπόφευκτη η ύφεση στο α΄ εξάμηνο λένε οι οικονομικοί σύμβουλοι

  Γερμανία: Αναπόφευκτη η ύφεση στο α΄ εξάμηνο λένε οι οικονομικοί σύμβουλοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστήσει αναπόφευκτη την ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο α΄ εξάμηνο, αναφέρει η ομάδα οικονομικών συμβούλων της χώρας, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί μέχρι και 5,4% φέτος.

  Η ομάδα, η οποία παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική, δήλωσε πως το βασικό σενάριο -σύμφωνα με το οποίο η οικονομική κατάσταση θα εξομαλυνθεί περίπου το καλοκαίρι- κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,8% φέτος της οικονομίας, και ανάπτυξη 3,7% στο επόμενο έτος,.

  Αλλά μια πιο έντονη καμπύλη ύφεσης τύπου V με ευρείες διακοπές στην παραγωγή ή πιο μακροχρόνια μέτρα στη δημόσια υγεία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε συρρίκνωση 5,4% φέτος προτού αναπτυχθεί ξανά κατά 4,9% το 2021.

  "Το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει σταματήσει την αρχική ανάκαμψη. Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά το 2020”, αναφέρει το report των συμβούλων που δημοσιεύθηκε σήμερα.

  Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (ifo) του Μονάχου προβλέπει δραματική αύξηση της εφαρμογής του μοντέλου εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συμμετοχή τουλάχιστον του 25,6% των γερμανικών εταιριών για τους προσεχείς τρεις μήνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει αναφερθεί από το 2010, επισημαίνει το Ifo. Ιδιαίτερα πλήττεται η αυτοκινητοβιομηχανία, η μηχανολογία και η ηλεκτροβιομηχανία, αλλά, όπως διευκρινίζει το Ινστιτούτο, ακόμη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις ακριβείς διαστάσεις που θα λάβει η τάση.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ