Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 11:06

  ΕΚΤ: Οι τράπεζες να μην διανείμουν μέρισμα τουλάχιστον έως την 1η Οκτωβρίου 2020

  ΕΚΤ: Οι τράπεζες να μην διανείμουν μέρισμα τουλάχιστον έως την 1η Οκτωβρίου 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σύσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού COVID – 19, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

  Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τράπεζες δεν πρέπει να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους για τις οικονομικές χρήσεις 2019 και 2020, τουλάχιστον μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020. Επίσης θα πρέπει να συγκρατήσουν τις επαναγορές μετοχών με στόχο την ανταμοιβή των μετόχων τους. 

  Η σύσταση της ΕΚΤ δεν ακυρώνει αναδρομικά τα μερίσματα που έχουν ήδη πληρωθεί από ορισμένες τράπεζες για το έτος 2019. Ωστόσο, οι τράπεζες που έχουν ζητήσει από τους μετόχους τους να ψηφίσουν τη διανομή μερίσματος κατά τις επερχόμενες Γενικές Συνελεύσεις, καλούνται να ακυρώσουν τις προτάσεις αυτές, ευθυγραμμιζόμενες με τη σύσταση της ΕΚΤ.

  Η σύσταση της ΕΚΤ έρχεται κατόπιν ανακοινώσεων που είχε κάνει στις 12 και 20 Μαρτίου και οι οποίες αφορούσαν μέτρα προσωρινής ελάφρυνσης των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορέσουν να υποστηρίξουν την Οικονομία. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, περιμένει από τους μετόχους των τραπεζών να συμβάλλουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Σε αυτή την προσπάθεια, η διαφύλαξη κεφαλαίου με το να αποτραπεί η διανομή μερίσματος και οι επαναγορές μετοχών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά, οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις και επίσης να απορροφηθούν οι ζημίες από τα υφιστάμενα ανοίγματα αυτών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ