Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαρ-2020 16:53

  Γερμανία: Υπέρ των "κορονο-ομολόγων" οι Πράσινοι

  Γερμανία: Υπέρ των "κορονο-ομολόγων" οι Πράσινοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετικά διάκειται στην έκδοση ευρωπαϊκών "κορονο-ομολόγων" ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, Robert Habeck, μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα "Welt am Sonntag”. 

  Yπενθυμίζεται πως την πρόταση αυτή έχει διατυπώσει ο ίδιος Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες.   Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης  δήλωσε πως "η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα. Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις".  

  Η υποστήριξη της πρότασης για τα corona bonds από πλευράς Πρασίνων έχει σημασία καθώς όχι μόνο αποτελούν τη 2η δύναμη στη Γερμανία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις (αλλά και σε όλες σχεδόν τις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις και τις τελευταίες ευρω-εκλογές), αλλά και όλα τα σενάρια τους θέλουν στην κυβέρνηση μετά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

  Ο ηγέτης τους δήλωσε στη Welt πως "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η ιταλική οικονομία να επιβιώσει από αυτή την κρίση. Η  Ομοσπονδιακή Δημοκρατία είναι μια χώρα εξαγωγής." Μπορούμε να παραμείνουμε μόνο έτσι αν οι οικονομίες των οικονομικά προβληματικών χωρών δεν υποχωρήσουν τώρα".

  Όταν ρωτήθηκε αν τάσσεται υπέρ  της κοινοτικοποίησης των χρεών του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, δήλωσε πως "τα χρέη που περιλαμβάνει η ΕΚΤ στον ισολογισμό της έχουν ήδη κοινοτικοποιηθεί, αν και η ίδια δεν είναι πολιτικά υπεύθυνη γι' αυτά".

  Ο ίδιος τόνισε πως "τα κοινά ομόλογα  θα αποτελούσαν έναν πιο δημοκρατικό και πιο διαφανή δρόμο προς μία  μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη".

  "Το χρέος θα έπρεπε να έχει κοινοτικοποιηθεί ήδη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011", επισήμανε ο Habeck.

  "Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Yπουργοί Οικονομικών έκανα πίσω σε σχέση με αυτό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών τους και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον κ. Scholz και την κ. Merkel".

  Δ. Κατσαγάνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ