Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 15:51

  Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ΜΚΟ για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο της πανδημίας στις φτωχές χώρες

  Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ΜΚΟ για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο της πανδημίας στις φτωχές χώρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Φοβούμεθα έναν σημαντικό αριθμό νεκρών" στις φτωχότερες χώρες, προειδοποιούν οι ΜΚΟ, που έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να αποτραπεί το χειρότερο πιθανό σενάριο και σπεύδουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού σε χώρες όπου πόλεμοι, ή ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν καταστήσει επισφαλή τα συστήματα και τις υποδομές υγείας τους.

  Στη Συρία, χώρα που εννιά χρόνια εμφυλίου την έχουν ερειπώσει, ένα πρώτο κρούσμα καταγράφηκε την Κυριακή, ενώ στην Αφρική πολλές χώρες ήδη πλήττονται από τον κορονοϊό κι έχει ξεκινήσει να αυξάνει ο αριθμός κρουσμάτων (2.748) και των νεκρών (73).

  "Δεν μπορούμε πλέον να ανασχέσουμε την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα βρίσκεται παντού. Όμως ακόμη μπορούμε να την επιβραδύνουμε και να κερδίσουμε χρόνο ώστε να προετοιμασθούμε", τονίζει η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, διευθύντρια των επιχειρήσεων της ΜΚΟ "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" ( MSF).

  Ένα από τα πιθανά σενάρια για τις φτωχές και τις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπει την έξαρση της νόσου στις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις, πριν μεταδοθεί στις δευτερεύουσες πόλεις και μετά στην επαρχία. "Φοβούμεθα για έναν σημαντικό αριθμό νεκρών", τονίζει η Ντεφουρνί.

  Σε ορισμένες περιοχές, η ΜΚΟ έχει μεταβάλλει τις δράσεις της και μετατρέπει τα νοσοκομεία της σε κέντρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Όμως η μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ. "Ήδη αυτό είναι περίπλοκο στη Δύση, πολύ περισσότερο σε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Μάλι, ή η Μπουρκίνα Φάσο. Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα", τονίζει η Ντεφουρνί. Συγκριτικά, η Γαλλία διαθέτει 7.000 κλίνες ΜΕΘ, ενώ κάποιες φτωχες χώρες της Αφρικής λιγότερες από 100.

  Χθες, Τετάρτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκατ. νεκρών σε φτωχές χώρες και παρουσίασε ένα σχέδιο "παγκόσμιας ανθρωπιστικής ανταπόκρισης", ύψους 2 δισεκ. δολαρίων.

  "Όμως γνωρίζουμε ήδη πως αυτό το ποσό δεν θα είναι επαρκές", διαπιστώνει η Ντελφίν Πινό της ΜΚΟ Care.

  Επι του παρόντος, η πανδημία στις ζώνες αυτές δεν έχει λάβει την έκταση που πήρε στην Δύση και κατά τις ΜΚΟ ακόμη υπάρχει μία ελπίδα να προληφθεί μεγάλος αριθμός προσβολών και έτσι να υπάρχει ελπίδα να μειωθεί ο αριθμός των υπό νοσηλεία ασθενών.

  Όμως "το παράθυρο για την ανάληψη δράσης είναι μερικές εβδομάδες", εκτιμά η επιδημιολόγος Ντιεϊνάμπα Ν'Ντιαγέ της Δράσης κατά της Πείνας (ACF).

  Αλλά και το κλείσιμο των συνόρων που εφαρμόζουν πολλές χώρες για να ανασχέσουν την πανδημία, τείνει να περιπλέκει τη δράση των ΜΚΟ και "στο Μπαγκλαντές και το Ναϊρόμπι, μέλη των ομάδων μας έχουν επισημάνει περιπτώσεις διακρίσεων απέναντι στα μέλη ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς τοπικοί πληθυσμοί θεωρούν πως η επιδημία εισήχθη από τους Ευρωπαίους", εξηγεί η Πινό.

  Παραμένει επίσης μία αβεβαιότητα: άραγε ο ιός θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο σε όλον τον κόσμο; Σύμφωνα με την Ν' Ντιαγέ, το κλίμα και η συνύπαρξη κι άλλων ιών μπορεί να μεταβάλλουν την μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

  Επιπλέον, η δημογραφική σύνθεση των αφρικανικών χωρών είναι διαφορετική από εκείνη των ανεπτυγμένων χωρών, με πιο νεανικό πληθυσμό, που μέχρι σήμερα αποδεικνύεται η λιγότερο πληγείσα κοινωνική ομάδα.

  Άλλωστε ορισμένες χώρες διαθέτουν την εμπειρία κι από άλλες, προηγούμενες, επιδημίες. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν και την επιδημία του Έμπολα. "'Ομως η ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι πολύ διαφορετική", υπογραμμίζει η Πινό. Επίσης με δεδομένο ότι στις φτωχές χώρες, το 38% του πληθυσμού δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό και το 35% δεν διαθέτει ούτε νερό ούτε σαπούνι, η τήρηση των κανόνων πρόληψης κι υγιεινής θα είναι δύσκολη.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ