Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 14:19

  Reuters: Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ΟΜΤ εναντίον του κορονοϊού

  Reuters: Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ΟΜΤ εναντίον του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ΟΜΤ, για αγορά ομολόγων σε έκτακτη ανάγκη, και θεωρεί πως πρόκειται για ένα ακατάλληλο εργαλείο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναφέρουν δύο πηγές στο Reuters.

  Σχεδιασμένο στην περίοδο κορύφωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το ΟΜΤ θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές χρέους μιας συγκεκριμένης χώρας.

  Ορισμένοι αξιωματούχοι, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην ΕΚΤ, ζητούν την χρησιμοποίηση του.

  Αλλά το ΟΜΤ, που να σημειωθεί πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, σχεδιάστηκε για να βοηθάει μεμονωμένες χώρες να ξεπεράσουν "παραδοσιακές” ανισορροπίες χρέους ή τραπεζικές κρίσεις μέσω προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και μιας τριετούς ελάφρυνσης στην χρηματοδότηση της αγοράς.

  "Η κρίση που αντιμετωπίζουμε τώρα, δεν μοιάζει με τις καταστάσεις για τις οποίες σχεδιάστηκε το ΟΜΤ”, ανέφερε μία από τις πηγές. "Δεν είναι κατάλληλο στην παρούσα κατάσταση”.

  Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ESM για την επέκταση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών σε κράτη-μέλη, ικανοποιώντας μια βασική προϋπόθεση για τα κεφάλαια του ΟΜΤ.

  Ωστόσο, η ΕΚΤ προτιμά να βάλει το βάρος στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) ύψους 750 δισ. Ευρώ, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

  Οι φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούν πως είναι ακόμη πιο ισχυρό από ό,τι το ΟΜΤ, και το καθεστώς του ΡΕΡΡ ενισχύθηκε νωρίτερα σήμερα όταν η ΕΚΤ αφαίρεσε ένα βασικό όριο για την αγορά ομολόγων, επιτρέποντας του να αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες ομολόγων από κάθε χώρα.

  Επίσης, το ΟΜΤ θα συνόδευαν προγράμματα προσαρμογής, ενώ το ΡΕΡΡ λειτουργεί ήδη, έχει λιγότερες προϋποθέσεις και τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν συμφωνήσει σε μια έκτακτη ευελιξία αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την κατανομή των αγορών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της.

  Τέτοιες αγορές θα επέτρεπαν στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες τους χωρίς αύξηση του κόστους δανεισμού, κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα τώρα καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη επιβραδύνεται δραματικά ως απάντηση στην επιδημία.

  "Το ΡΕΡΡ είνι πολύ πιο ισχυρό”, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι το όριο των 750 δισ,. Ευρώ στις αγορές θα μπορούσε να αυξηθεί εάν χρειαζόταν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων