Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 22:07

  Eurogroup: Στη μάχη κατά του κορονοϊού και ο ESM, στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας η βοήθεια

  Eurogroup: Στη μάχη κατά του κορονοϊού και ο ESM, στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας η βοήθεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:20

  Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τα έκτακτα μέτρων των προηγούμενων ημερών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για νέους τρόπους στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, βάζοντας στη "μάχη" και τα εργαλεία που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.  

  "Υπάρχει υποστήριξη για χρήση των πιστωτικών γραμμών του ESM (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL). Αυτό θα μας δώσει μια επιπλέον γραμμή άμυνας. Το εργαλείο θα είναι διαθέσιμο για όλα τα κράτη μέλη και το μέγεθος της βοήθειας μπορεί να  φτάνει στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ.

  Χρειάζεται όμως περαιτέρω δουλειά, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. 

  "Υπάρχει η πολιτική βούληση. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από κράτη μέλη, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες. Είναι ένα τεράστιο σοκ που μας επηρεάζει όλους και σε αυτό το πλαίσιο η ταχύτητα, το μέγεθος και η αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης μας δεν θα είναι συγκρίσιμα με αυτά που είχαμε στις προηγούμενες κρίσεις", τόνισε.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η δανειακή ικανότητα του ESM φτάνει τα 410 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστωτικές γραμμές του είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή στα κράτη μέλη. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η βοήθεια προς μία χώρα θα μπορούσε - εάν καταστεί αναγκαίο - να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ. 

  Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι "οι οικονομίες και οι ζωές των πολιτών μας θα επηρεαστούν βαθύτατα από την κρίση", επισημαίνοντας ότι τέτοια κρίση δεν έχει υπάρξει από την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης.

  Σημείωσε τέλος ότι εάν μία χώρα κάνει χρήση της γραμμής, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η άμεση αντίδραση στο επίπεδο της δημόσιας υγείας και στο οικονομικό πεδίο.  

  Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι εξετάζεται η λύση των κοινών ομολόγων για τον κορονοϊό, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση για την έκδοση τέτοιων ομολόγων. 

  Ανέφερε επίσης ότι πλέον η Κομισιόν περιμένει η Ευρωζώνη να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, επισημαίνοντας ότι το μέγεθος της ύφεσης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων στην απειλή της πανδημίας. 

  Δ. Στόλης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ