Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 12:03

  Ελβετία: Αμετάβλητα τα επιτόκια, νέες παρεμβάσεις στο φράγκο απο την SNB

  Ελβετία: Αμετάβλητα τα επιτόκια, νέες παρεμβάσεις στο φράγκο απο την SNB
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το επιτόκιο της σε αρνητικό έδαφος, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στις αγορές για να περιορίσει την ελκυστικότητα του εγχώριου νομίσματος. 

  Ειδικότερα, η SNB διατήρησε το επιτόκιο της στο -0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Το επιτόκιο βρίσκεται στο συγκεκριμένο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

  Σε μία προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο από το αρνητικό επιτόκιο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το όριο εξαίρεσης [για τις καταθέσεις των τραπεζών] από την 1η Απριλίου 2020. 

  "Η επεκτατική πολιτική της SNB είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ για να διασφαλιστούν οι κατάλληλες νομισματικές συνθήκες στην Ελβετία", αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

  Η SNB ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι οι παρεμβάσεις της στις αγορές ξένου συναλλάγματος είναι περισσότερο δυναμικές προκειμένου να συμβάλει στη "σταθεροποίηση της κατάστασης", προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες για να μετριάσει "την ελκυστικότητα του ελβετικού φράγκου". 

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τέλος ότι το εγχώριο χρηματοοικονομικό σύστημα διαθέτει "επαρκή ρευστότητα", προσθέτοντας ότι θα αναληφθούν και "πρόσθετα μέτρα" για να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. 

  Μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, το δολάριο κερδίζει 0,7% έναντι του φράγκου, ενώ το ευρώ χάνει 0,2%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ