Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2020 11:25

  Η ΕΚΤ απορρίπτει σχόλια του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη ότι έχει "ξεμείνει από εργαλεία" ενώπιον της κρίσης

  Η ΕΚΤ απορρίπτει σχόλια του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη ότι έχει "ξεμείνει από εργαλεία" ενώπιον της κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μια σπάνια κίνηση εκ μέρους της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της και κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας Robert Holzmann, ο οποίος, σε συνέντευξή του, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έχει "ξεμείνει" από εργαλεία ενώπιον της κρίσης που προκαλεί ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού.

  Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή της Oesterreichische Nationalbank, η ΕΚΤ σημειώνει: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υιοθέτησε ομόφωνα την αναλύση ότι, επιπρόσθετα στα μέτρα που αποφάσισε στις 12 Μαρτίου 2020, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέτρα της καταλλήλως, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης".

  Τα σχόλια Holzmann μεγέθυναν τον επικοινωνιακό "πονοκέφαλο" της ΕΚΤ, η οποία πάσχισε την περασμένη εβδομάδα να ανακαλέσει δήλωση της επικεφαλής της, της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν είναι δουλειά της τράπεζας να μειώσει τα spreads των ομολόγων στην Ευρωζώνη. Μία δήλωση που ώθησε σημαντικά υψηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εκνευρίζοντας αξιωματούχους της τράπεζας και πολιτικούς. Ο ντε Γκίντος είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει χρηματοδοτική δυνατότητα ύψους 410 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο της Ευρωζώνης, το οποίο υποστηρίζει από καιρό η ΕΚΤ, θα βοηθούσε, επίσης. "Θα ήταν σημαντικό να έχουμε μία κοινή αντίδραση, μία πανευρωπαϊκή απάντηση… ένα ενιαίο δημοσιονομικό μέσο για την Ευρωζώνης θα ήταν αναγκαίο", είπε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

  To πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων μελών της αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες, παρά το ότι η τράπεζα τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να παρέμβει, γιατί αυτή η κατάσταση πλήττει τη μετάδοση της πολιτικής της. To spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων (η διαφορά της απόδοσής τους από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων) έφθασε τις 271 μονάδες βάσης (2,71 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το spread των ελληνικών ομολόγων – τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών τίτλων της ΕΚΤ – διευρύνθηκε σχεδόν στις 400 μονάδες βάσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ