Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαρ-2020 13:54

  Έτοιμη ακόμη και να κρατικοποιήσει μεγάλες εταιρείες η Γαλλία για να τις σώσει από την κρίση του κορονοϊού

  Έτοιμη ακόμη και να κρατικοποιήσει μεγάλες εταιρείες η Γαλλία για να τις σώσει από την κρίση του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη ακόμη και για το όπλο τελευταίας καταφυγής προκειμένου να προστατεύσει τις μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες από την αναταραχή που έχει επιφέρει στην αγορά η κρίση του κορονοϊού: με άλλα λόγια, το Παρίσι είναι έτοιμο ακόμη και για εθνικοποιήσεις - κρατικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

  Καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ετοιμάζονται να "σκίσουν" τον προϋπολογισμό και υπόσχονται δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι το κράτος θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει προκειμένου να προστατέψει εμβληματικούς γαλλικούς ομίλους.

  "Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα σε εμένα μέσα", τόνισε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών. "Μπορεί να πρόκειται για παροχή κεφαλαίων, με εξαγορά μεριδίων, θα μπορούσα να χρησιμοποίησω ακόμη και τον όρο της εθνικοποίησης, εάν αυτή είναι απαραίτητη".

  Μια τέτοια κίνηση έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική φιλοσοφία του κεντρώου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανήλθε στην αρχηγία του κράτους υποσχόμενος μείωση της παρουσίας του "πανταχού παρόντος" κράτους στην οικονομική ζωή της χώρας, το 2017.

  Με την οικονομική ζωή να μπαίνει σε παύση διαρκείας λόγω του κορονοϊού, το γαλλικό κράτος πιθανόν να αναγκαστεί να αναλάβει την λειτουργία της οικονομίας σε πρωτοφανή κλίμακα. Οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν - μεταξύ αυτών και εκείνη του συνταξιοδοτικού - έχουν ήδη ανασταλεί, τουλάχιστον προσωρινά.

  Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, στο χθεσινό διάγγελμά του προς τους πολίτες της Γαλλίας, συνέκρινε τη μάχη με τον κορονοϊό με πόλεμο και ανακοίνωσε σκληρά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

  Στη Γαλλία, ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC έχει υποχωρήσει κατά 37% από την αρχή του έτους.

  Οι δηλώσεις Λεμέρ έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης από πλευράς του για τον έκτακτο προϋπολογισμό 45 δισ. ευρώ για την κάλυψη μισθών εργαζομένων και τη στήριξη επιχειρήσεων, ενώ η γαλλική κυβέρνηση προσφέρει άλλα 300 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων. Με βάση αυτές τις δαπάνες, το χρέος της Γαλλίας θα ξεπεράσει το 100% του ετήσιου ΑΕΠ.

  Το βασικό σενάριο, αυτή τη στιγμή, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1% στο σύνολο του έτους, με τον Λεμέρ να προειδοποιεί ότι τα πράγματα μπορεί να καταστούν πολύ χειρότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ