Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαρ-2020 11:01

  Η H&M έχασε το ¼ του τζίρου της στην Κίνα λόγω κορoνοϊού

  Η H&M έχασε το ¼ του τζίρου της στην Κίνα λόγω κορoνοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Η σουηδική αλυσίδα ένδυσης H&M είναι από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που αποτυπώνει το κόστος που υπέστη από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες 16 Μαρτίου για την πορεία των πωλήσεών της το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου του 2019 έως και 29 Φεβρουαρίου του 2020, προκύπτει ότι στην Κίνα, μια από τις βασικές της αγορές, έχασε λόγω του κορωνοϊού το ¼ του τζίρου της.

  Μπορεί λοιπόν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι καθαρές πωλήσεις της να αυξήθηκαν συνολικά κατά 8% ή 5% σε τοπικό νόμισμα, ωστόσο η πορεία των πωλήσεών της κατά το δεύτερο μισό του εξεταζόμενου τριμήνου επηρεάστηκε αρνητικά από την εκδήλωση του ιού COVID-19, ιδιαίτερα στην Κίνα.

  Από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως τις 23 Ιανουαρίου 2020 οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 27% σε τοπικό νόμισμα. Ωστόσο, η ζήτηση υποχώρησε σημαντικά ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάπτυξης του ιού και συνεπώς οι πωλήσεις του ομίλου H&M στην Κίνα μειώθηκαν κατά 24% ολόκληρο το τρίμηνο. Τον Φεβρουάριο ανέστειλαν τη λειτουργία τους 334 από τα 518 καταστήματα που διατηρεί ο όμιλος στην Κίνα. Εάν εξαιρεθεί η επίδραση των πωλήσεων σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μακάο, Ιαπωνία και Ταϊβάν, τότε οι πωλήσεις του ομίλου το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 7% σε τοπικό νόμισμα.

  Πάντως τα μηνύματα για την πορεία των πωλήσεων του σουηδικού ομίλου μέχρι τον Μάρτιο δεν είναι θετικά. Οι πωλήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά κυρίως στην Ευρώπη ως συνέπεια της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του ιού, με τον όμιλο να σημειώνει ότι η κατάσταση σε κάθε χώρα μεταβάλλεται ταχύτατα.

  Μετά από αποφάσεις των αρχών, όλα τα καταστήματα του ομίλου έκλεισαν προσωρινά στην Ιταλία, ενώ όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει επίσης προσωρινά στην Πολωνία, την Ισπανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και από αύριο Τετάρτη και στην Ελλάδα.

  Τα καταστήματα σε Αυστρία, Λουξεμβούργο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβενία και Καζακστάν πρόκειται να κλείσουν από τη Δευτέρα. Ανοικτά παραμένουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Σε ότι αφορά την Κίνα, οι πωλήσεις έχουν ξεκινήσει σταδιακά να ανακάμπτουν καθώς η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται, αναφέρει ο όμιλος.

  Εν τω μεταξύ το ίδρυμα H&M δώρισε 500.000 δολάρια στο Ταμείο Αλληλεγγύης
 για την αντιμετώπιση του COVID-19. Το συγκεκριμένο ταμείο είναι συγκεντρώνει χρήματα για την υποστήριξη της πρόληψης, της ανίχνευση και της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η προετοιμασία όλων των χωρών, ιδίως εκείνων με τα ασθενέστερα συστήματα υγείας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ