Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 10:48

  Ν. Κορέα: Σε ιστορικό χαμηλό 0,75% μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

  Ν. Κορέα: Σε ιστορικό χαμηλό 0,75% μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, Bank of Korea, περιέκοψε το βασικό επιτόκιο αναφοράς της στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, σε μια έκτακτη κίνηση η οποία ακολουθεί την αντίστοιχη της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του οικονομικού σοκ από την πανδημία του κορονοϊού.

  Η Τράπεζα της Κορέας (BoK) συγκάλεσε την πρώτη έκτακτη συνεδρίαση από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 νωρίτερα σήμερα και περιέκοψε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, με εφαρμογή από αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου.

  Η ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία έχει "γονατίσει" τις αγορές, καθώς η επιδημία του κορονοϊού μετατράπηκε σε παγκόσμια πανδημία, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να μείνουν στις οικίες τους και πλήττοντας σοβαρά την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Fed προχώρησε την Κυριακή σε περικοπή του βασικού επιτοκίου της κατά 100 μονάδες βάσης (στο εύρος 0% έως 0,25%).

  Στην ανακοίνωσή της μετά την απόφαση για τα επιτόκια, η BoK αναφέρει ότι η ανησυχία για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχει ενταθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της τράπεζας τον Φεβρουάριο και συμπληρώνει ότι η νομισματική πολιτική θα έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας όσο η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της όσον αφορά το τμήμα των δανειακών δραστηριοτήτων της που σχετίζονται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα προσθέσει τα ομόλογα έκδοσης τραπεζών στις πράξεις ανοικτής αγοράς που πραγματοποιεί, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα.

  Τα πρώτα στοιχεία για την έντονα εξωστρεφή και εξαγωγική οικονομία της Νότιας Κορέας δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός είναι δύο τομείς που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα, το εμπόριο συρρικνώνεται, ενώ οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού διευρύνονται.

  Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ανήσυχη για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, ζητεί εκτάκτως έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας για διεύρυνση του προϋπολογισμού του 2020 κατά 11,7 τρισ. γουόν (9,5 δισ. δολ.).

  Ο διοικητής της BoK Lee Ju-yeol θα μιλήσει το απόγευμα (τοπική ώρα) για να αναλύσει περαιτέρω την απόφαση της Τράπεζας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ