Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 18:09

  "Δίχτυ ασφαλείας" για τη γερμανική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πλαίσιο εγγυήσεων της κρατικής τράπεζας KfW για δάνεια ξεπερνά το μισό τρις ευρώ. Ενδεχομένως και πακέτο για την τόνωση της οικονομίας.

  Η Γερμανία "θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα προκείμενου να διασφαλίσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας" – αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα κοινής συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο των υπουργών Οικονομικών Όλαφ Σολτς και του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

  Οι δύο πολιτικοί ανακοίνωσαν δέσμη άμεσων μέτρων που στοχεύει στη διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το "δίχτυ ασφαλείας", όπως αποκάλεσε το πακέτο ο Όλαφ  Σολτς συμπεριλαμβάνει χρηματοοικονομικές βοήθειες και φορολογικές διευκολύνσεις για εταιρίες που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοίού.

  "Απεριόριστο πλαίσιο εγγύησης δανείων"

  Επιχειρήσεις που χάνουν παραγγελίες, ξενοδοχεία, στα οποία ακυρώνονται κρατήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται επίδομα αναβολής και άλλης οικονομικής βοήθειας σε μορφή δανείων π.χ. για κεφάλαια κίνησης της εκμετάλλευσης. Εκτός αυτού προβλέπονται για τις επιχειρήσεις ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος ή και του ΦΠΑ. Ως το τέλος του χρόνου οι εφορίες δεν πρόκειται να κατασχέσουν τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους φόρους τους. Επιπλέον η γερμανική βουλή ομόφωνα έδωσε πράσινο φως την Παρασκευή το πρωί σε πρόταση της κυβέρνησης που αφορά την εργασία μειωμένου χρόνου. Επιχειρήσεις που αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους μπορούν να προσφεύγουν ευκολότερα σε αυτό το καθεστώς. Κατά αυτό τον τρόπο το προσωπικό θα έχει το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας.

  Εκτός αυτού οι υπουργοί Σολτς και Αλτμάιερ ανακοίνωσαν ότι τόσο μεγάλες όσο και μικρομεσαίες εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες δάνεια. Για αυτό το λόγο επεκτείνεται το πλαίσιο εγγύησης της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW για την παροχή δανείων από ιδιωτικές τράπεζες από 460 δις ευρώ στα 550 δις ευρώ. "Το πλαίσιο εγγυήσεων είναι απεριόριστο" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, εμφανώς για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που επικρατούν. Τόσο ο κ. Σολτς όσο και ο υπουργός Οικονομίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο -εν ανάγκη - το κράτος να γίνει προσωρινά μέτοχος σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Οι δύο υπουργοί δε απέκλεισαν επίσης εντός του έτους η γερμανική κυβέρνηση να αναγκασθεί να ψηφίσει πρόγραμμα για την τόνωση της οικονομίας.

  Ευελιξία στα κριτήρια σταθερότητας;

  Τέλος ο κ. Σολτς αναφερόμενος στην τήρηση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ σε περίοδο κορωνοϊού δήλωσε πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει όπως και η Γερμανία να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας τόσο στον υγειονομικό τομέα όσο και στην οικονομία.

  "Σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά τους περιθώρια δεν το επιτρέπουν", τόνισε, "θα πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού τη δυνατότητα προκειμένου να μπορέσουν." Ο κ. Σολτς κατέστησε όμως σαφές ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν σημαίνει την κατάργηση των κριτηρίων σταθερότητας.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ