Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαρ-2020 12:15

  Σουηδία: Η Riksbank απορρίπτει την περικοπή επιτοκίων - Προκρίνει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας

  Σουηδία: Η Riksbank απορρίπτει την περικοπή επιτοκίων - Προκρίνει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, έστειλε "σήμα" ότι ετοιμάζει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας για την προστασία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρύτερης Σκανδιναβίας από τον κίνδυνο του κοροναϊού, σημείωσε ωστόσο ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει χώρος για περικοπή επιτοκίων στο πακέτο έκτακτων μέτρων της.

  "Η εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή είναι ότι η εξασφάλιση της παρεχόμενης ρευστότητας είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο διοικητής της Riksbank, Stefan Ingves, την Τρίτη. "Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερους όρους δανεισμού των τραπεζών ή απευθείας αγορές χρεογράφων".

  Οι δηλώσεις έγιναν εν μέσω πληροφοριών ότι η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης αύξηση δαπανών. Η σουηδική κορώνα ενισχύθηκε και διαπραγματευόταν κατά 0,7% υψηλότερα σε σχέση με το ευρώ λίγο πριν τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος.

  Η αποφασιστικότητα της Riksbank να αποφύγει τη μείωση επιτοκίων έρχεται σε μία περίοδο έκτακτων μέτρων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, μεταξύ αυτών της Federal Reserve, η οποία μείωσε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στις 3 Μαρτίου. Από τότε, ωστόσο, το sell-off στα χρηματιστήρια έχει συνεχιστεί, με την κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου να εντείνει τον πανικό μεταξύ των επενδυτών.

  Η Σουηδία έχει "ικανοποιητική ρευστότητα στο σύστημά της" χάρη στο υπάρχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τον Ingves.

  Η κατάσταση αυτή πρέπει να διατηρηθεί και έτσι η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι ο ισολογισμός της δεν πρέπει να μειωθεί μέσα στο 2020. "Δεν θεωρούμε μια πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων ως βασικό μέτρο σε αυτή τη φάση", πρόσθεσε ο διοικητής της Riksbank.

  Η μακροβιότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο έδωσε τέλος σε μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Σουηδίας, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιό της σε 0%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ