Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Φεβ-2020 14:55

  Τουρκία: Εμφάνισε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 6% στο δ΄ τρίμηνο

  Τουρκία: Εμφάνισε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 6% στο δ΄ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο και σχεδόν 1% για το σύνολο του 2019.

  Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των προσδοκιών και υποδηλώνουν ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση, καθώς η οικονομία της χώρας προσπαθούσε να βγει από την νομισματική κρίση του 2018.

  Τα στοιχεία σηματοδοτούν απότομη ανάκαμψη για την οικονομία αναδυόμενης αγοράς, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει ιστορικό ανάπτυξης περίπου 5%, αλλά έχει πληγεί από τη σχεδόν κατά 40% "βουτιά" της λίρας από τις αρχές του 2018.

  Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Τουρκίας "έτρεξε" σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

  Αναλυτές σε έρευνα Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη 5% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του 2019, η οικονομία αναπτύχτηκε κατά 0,9%, συγκριτικά με πρόβλεψη για 0,6%. Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5% φέτος και την επόμενη χρονιά.

  Οι καταναλωτικές δαπάνες βοήθησαν να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δήλωσε ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτσεκτσί, της εταιρείας Burumcekci Consulting στην Κωνσταντινούπολη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ