Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 20:31

  "Πάγο" βάζει η Λαγκάρντ στις εκκλήσεις για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω κοροναϊού

  "Πάγο" βάζει η Λαγκάρντ στις εκκλήσεις για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω κοροναϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ψαλίδισε" τις ελπίδες για μια πιθανή μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω της κρίσης με τον κοροναϊό, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με δηλώσεις της στους Financial Times.

  Αφού σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας του ιού "πολύ προσεκτικά", πρόσθεσε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο όπου θα μπορούσε να γίνει λόγος για δομική επίδραση στα επίπεδα του πληθωρισμού, οπότε και θα χρειαζόταν μια απάντηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

  Τα σχόλια ερμηνεύονται ως διάθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στη συνεδρίασή της σε δύο εβδομάδες, παρά τις απόψεις που εκφράζονται από οικονομικούς αναλυτές για ανάγκη περαιτέρω μείωσής τους, καθώς και διεύρυνσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).

  "Ιδιαίτερα ανήσυχη η ΕΚΤ"

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "ανησυχεί πολύ" για την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

  "Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού", είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο. "Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης", πρόσθεσε. "Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή", σημείωσε.

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στο κοροναϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: "Αν φανεί ότι ο κοροναϊός θα έχει διάρκεια… δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό", προσθέτοντας ότι "έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί".

  Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους. Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε - όπως και τον Δεκέμβριο - με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών, πριν ακόμη οι ανησυχίες για τον ιό φθάσουν στα σημερινά επίπεδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ