Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 18:16

  Ακιντζί: Αυτοί που μοιράστηκαν τον πόνο, να μοιράσουν το φυσικό αέριο

  Ακιντζί: Αυτοί που μοιράστηκαν τον πόνο, να μοιράσουν το φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εκείνοι που στο παρελθόν μοιράστηκαν τον πόνο αυτού του νησιού πρέπει να καταφέρουν να μοιράσουν δίκαια και τα αγαθά του, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έρθουν οι μεγάλες δυνάμεις και θα μοιραστούν μεταξύ τους αυτά τα αγαθά, αφήνοντας τους κατοίκους του νησιού να υποφέρουν, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως μεταδίδει το philenews.com.
   
  Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε προεκλογική συγκέντρωση στην κατεχόμενη Κυθραία, ο Τ/κ ηγέτης που είναι ξανά υποψήφιος "πρόεδρος" αναφέρθηκε στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι αφού ΕΕ, ΗΕ και ε/κ πλευρά αποδέχονται ότι έχουν και οι Τ/κ δικαιώματα στο φυσικό αέριο, "τότε να καθίσουμε να βρούμε μια κοινή διέξοδο".

  Πρέπει, συνέχισε, "ως Κύπριοι να βρούμε τον τρόπο του διαμοιρασμού. Μπορούμε να άρουμε τις εντάσεις και να συναντηθούμε στον δρόμο της λογικής. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρέπει να είναι μάντης κανείς για να δει ότι μπορεί να μεγαλώσουν οι εντάσεις. Ακόμα και αυτό δείχνει πόσο χρειάζεται η λύση του Κυπριακού".
   
  Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την άποψη ότι η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο είναι πολύ θετική από την άποψη ότι περιέχει τις αρχές πάνω στις οποίες "στέκεται με ευαισθησία" η τ/κ πλευρά σε σχέση με την λύση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι στο κείμενο επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και τονίζεται η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και η εκ περιτροπής προεδρία, ενώ πρώτη φορά γίνεται δεχτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο στόχος της στρατηγικής συμφωνίας και μια διαδικασία χωρίς ανοικτό τέλος επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Μετά τις "εκλογές", είπε, θα επαναρχίσει η διαδικασία, όμως δεν θα είναι μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα διαρκέσει επί μακρόν, όπως παλιά, διότι πλέον θα έρθει η στιγμή των αποφάσεων.  
   
  Λύση στην Κύπρο θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας, όχι μόνο του νησιού και της περιοχής, σημείωσε. "Η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την περιοχή και την ΕΕ", ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή που υποστηρίζεται από την διεθνή κοινότητα και αποτελεί επίσημη θέση τόσο της τουρκοκυπριακής πλευράς όσο και της Τουρκίας είναι ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα στο οποίο θα υπάρχουν δύο πολιτικά ίσα ιδρυτικά κράτη. Η εναλλακτική σε αυτό είναι το status quo, δηλαδή η εδραίωση της διαίρεσης, είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ