Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2020 20:39

  "Ανήσυχος" για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ δηλώνει ο Μπαρνιέ

  "Ανήσυχος" για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ δηλώνει ο Μπαρνιέ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε σήμερα τις "ανησυχίες" του μετά τις πρόσφατες βρετανικές δηλώσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, φοβούμενος μια "αποστασιοποίηση" σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το Λονδίνο.

  Σε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώπιον φοιτητών της Εcole superieure de commerce de Paris (ESCP, Ανωτάτη Εμπορική), του πανεπιστημίου όπου φοίτησε, ο Μπαρνιέ είπε ότι διακατέχεται από "μια ανησυχία" προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

  "Ακούω τις ομιλίες στη Βρετανία, αυτές του πρωθυπουργού και υπουργών, διαβάζω κείμενα όπως την αποκαλούμενη υπουργική διακήρυξη της Βρετανίας και βλέπω μια αποστασιοποίηση μέσα σε αυτά τα κείμενα και σε αυτές τις ομιλίες σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί", δήλωσε.

  Ο 69χρονος Γάλλος εκτιμά ότι παρατηρείται μια παρέκκλιση ταυτόχρονα τόσο από πλευράς της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία διατυπώνει τους όρους του διαζυγίου, κυρίως περί της "καλής εφαρμογής αυτής της συμφωνίας για την Ιρλανδία" όσο και ως προς την πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συνθήκη.

  Σε αυτό το κείμενο μη δεσμευτικού χαρακτήρα, "ο πρωθυπουργός ο ίδιος δεσμεύτηκε να αποφύγει μαζί με εμάς κάθε μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού, στρέβλωσης", υπενθύμισε ο Μπαρνιέ. "Η έγνοια μας είναι το κείμενο αυτό της πολιτικής διακήρυξης να τηρηθεί και να ερμηνευτεί σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της μέσα σε ένα νομικό κείμενο", επέμεινε.

  Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι "αποφασισμένη να βρει μια καλή συμφωνία".

  Ωστόσο, οι 27 "οδηγούνται σαφώς στο να προετοιμαστούν για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής όπου πιθανόν να μην έχουμε συμφωνία στο τέλος της χρονιάς" και όπου όλες οι αλλαγές που επιφέρει το Brexit, όπως η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα "θα ενισχυθούν από άλλες τριβές, δασμούς και ποσοστώσεις σε όλα τα υλικά", προειδοποίησε ο Μπαρνιέ.

  Χθες, Τρίτη, οι 27 χώρες της Ένωσης ενέκριναν τη διαπραγματευτική εντολή του Μπαρνιέ. Το Λονδίνο έπραξε το ίδιο για τον διαπραγματευτή του, τον Ντέιβιντ Φορστ.

  Οι δύο ομάδες αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, για τέσσερις ημέρες, τον οποίο θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος τον Μάρτιο στο Λονδίνο και έτσι θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις επί μήνες.

  Η μεταβατική περίοδος, που ορίστηκε από τη συνθήκη αποχώρησης και έχει στόχο να βοηθήσει σε ένα φιλικό διαζύγιο, λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει παράταση αν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση, κυρίως μια εμπορική συμφωνία, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ