Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 11:00

  Έδωσε άλλη εικόνα για ΜΟΕ στο Κυπριακό ο Ακιντζί

  Έδωσε άλλη εικόνα για ΜΟΕ στο Κυπριακό ο Ακιντζί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέτρεψε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη σ’ ό,τι αφορά την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μιλώντας σε συγκέντρωση στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο Κυπριακό την τελευταία πενταετία, δηλαδή από την εποχή που ο ίδιος ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως μεταδίδει το philenews.com.
   
  Απαριθμώντας τα ΜΟΕ που εφάρμοσαν με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη από το 2015 και εντεύθεν, ο Ακιντζί είπε ότι εφάρμοσαν περισσότερα ΜΟΕ από εκείνα που είχαν αποφασιστεί το 2015. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται, ως έναν βαθμό, να ανατρέψει την γενική εικόνα που εμφανίζεται μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι ένα από τα προβλήματα προόδου στο Κυπριακό είναι και η αδυναμία προώθησης ΜΟΕ. 
   
  Σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ο Μουσταφά Ακιτνζί είπε πως στο Κραν Μοντάνα είχαν φτάσει στα πρόθυρα λύσης, κάτι που εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες με την δήλωση ότι "χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία". 
   
  Πρόσθεσε και το εξής: "Για πρώτη φορά μετά το 1960 έγινε μια πενταμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και των εγγυητών και πλησιάσαμε τόσο κοντά στη λύση. Και εμείς κινηθήκαμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκεί στα σημεία που έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, χωρίς ποτέ να είμαστε ενδοτικοί και προστατεύοντας τα δικαιώματά μας. Καταβάλαμε προσπάθεια για μια φόρμουλα διζωνική, δικοινοτική, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο ιδρυτικών κρατών, όπου η ελευθερία και η ασφάλεια θα ίσχυαν και για τις δύο κοινότητες".
   
  Επαναλαμβάνοντας ότι μετά τις "εκλογές", που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο στα κατεχόμενα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα εμπλακεί στην διαδικασία, ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι θα στηθεί ξανά το τραπέζι και θα τους χτυπήσει την πόρτα η λύση. "Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι" είπε, διευκρινίζοντας πως είτε θα βαδίσουν όλοι μαζί τον δρόμο της λύσης ως μια σύγχρονη, δημοκρατική, ελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία θα ισχύουν οι αρχές δικαίου και δεν θα έχει θέση ο θρησκευτικός φανατισμός, είτε θα καταστεί πιο μόνιμη η διαίρεση. Είπε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη εντός της ΕΕ και πρόσθεσε ότι παραπλανούν τον "λαό" όσοι λένε ότι αυτό είναι εφικτό και ότι δεν το θέλει ο Ακιντζί.

  Τατάρ: Ζητά αποδοχή δύο κρατών 

  Την αποδοχή της ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο ζητά ο Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην κατεχόμενη Λύση ο "πρωθυπουργός" του κατοχικού καθεστώτος είπε πως όλος ο κόσμος πρέπει πλέον να αποδεχθεί τα δύο κράτη στην Κύπρο και ότι οι λαοί των κρατών αυτών ζουν ο ένας πλάι στον άλλον. Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο λέγοντας ότι οι εξελίξεις καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η "ΤΔΒΚ", όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, πρέπει να ζήσει.

  Ερχιουρμάν: Δεν υποχωρούμε έναντι κανενός 

  Δεν θα κάνουμε καβγά, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε έναντι κανενός σε ό,τι αφορά να οδηγηθούμε στο μέλλον με τη δική μας ταυτότητα και τη δική μας κουλτούρα, δήλωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι Τ/κ έχουν ανάγκη από έναν "πρόεδρο" που θα είναι πιο ενεργός στο εξωτερικό, υπέρ και στο όνομα των Τ/κ. Είπε ότι πρέπει να γίνουν εντατικές επαφές και με Τουρκία και με ΕΕ, Βρετανία, Γαλλία και τα ΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ