Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 08:20

  Σε "ετοιμότητα" η ΕΚΤ για νέα παρέμβαση λόγω κοροναϊού – οικονομίας

  Σε "ετοιμότητα" η ΕΚΤ για νέα παρέμβαση λόγω κοροναϊού – οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Οι νέες απειλητικές διαστάσεις επέκτασης του κοροναϊού στην Ιταλία, έχουν θέσει σε υψηλή "ετοιμότητα” την ΕΚΤ. Οι επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στην οικονομία, αν δεν ελεγχθεί η επέκταση του κοροναϊού στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αναγκάζουν την ΕΚΤ να επανεξετάσει άμεσα το εύρος των αποφάσεων της 12ης Σεπτέμβρη.

  Οι πρώτες "εμπειρίες” από την επέκταση του κοροναϊού στην Β. Ιταλία και ειδικά στο οικονομικό κέντρο του Μιλάνο και του τουριστικού της Βενετίας, έχουν κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές αρχές, υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να επανεξετάσει την επάρκεια των αποφάσεων της 12ης Σεπτεμβρίου όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα τελευταία 24ωρα έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις των αρμόδιων γενικών διευθύνσεων στους "πάνω” ορόφους του πύργου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, όπως επίσης και "οι επικοινωνίες με Λουξεμβούργο (ESM) και Βρυξέλλες...”.

  Στην Φρανκφούρτη υπάρχει πλέον βεβαιότητα για την σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών της επέκτασης του κοροναϊού στην Ευρώπη, πέραν εκείνων που αφορούν στις επιπτώσεις από την ραγδαία οικονομική επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας.

  Ο προβληματισμός που φαίνεται να διαχέεται πλέον στα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ είναι το αν το εύρος των μέτρων που έχουν αποφασισθεί στο Συμβούλιο της 12ης Σεπτεμβρίου και βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή, αποτελούν εργαλεία επαρκή για να αντιμετωπισθούν οι μεσο-βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες από την επέκταση του κοροναϊού στην Ευρωζώνη, μετά τα γεγονότα στην Ιταλία.

  Ήδη στις αγορές ομολόγων πέρα από τις χρηματιστηριακές αγορές, έχουν αρχίσει να καταγράφονται "αλλαγές” που αποτυπώνουν αφ' ενός την αυξανόμενη ανησυχία και αφ' ετέρου την διαφοροποίηση στο εσωτερικό της ευρωζώνης μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί και εκείνων που προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

  Χαρακτηριστικό πάντως του εύρους των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κοροναϊό είναι το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (Pboc) υποχρεώθηκε να "ξοδέψει” κάτι περισσότερο από 750 δισ. δολ. μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα για να αποφύγει – προς το παρόν τουλάχιστον – τον κίνδυνο κατάρρευσης στο τραπεζικό της σύστημα, μέχρι να ξανακινηθεί η βιομηχανική της παραγωγή στις περιοχές που έχει "παγώσει” από τις αρχές τον περασμένο μήνα.

  Στις περισσότερες δε εξ αυτών η παραγωγή αφορούσε τις συναλλαγές με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ...

  Η ανησυχία πάντως στην ΕΚΤ και η κατά συνέπεια εμφανής πλέον "ετοιμότητα” για επέκταση των παρεμβάσεων της έρχεται μετά την επέκταση του κοροναϊού στην Β. Ιταλία η οποία όπως είναι γνωστό αποτελεί προμηθευτικό παραγωγικό κέντρο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

     

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων