Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 20:08

  Βρετανία: Εκτόξευση δαπανών στον προϋπολογισμό του Μαρτίου

  Βρετανία: Εκτόξευση δαπανών στον προϋπολογισμό του Μαρτίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αναγκαία κρίνει την αύξηση φόρων έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ανεξάρτητου "think tank" Resolution Foundation, εάν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις δαπάνες που υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά και να αποφύγει τον επιπλέον δανεισμό.

  Η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, προβλέπει ότι εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ρισί Σούνακ, δεν βάλει φρένο στο σχέδιο δαπανών της κυβέρνησης - όπως προβλέπεται στο μανιφέστο των Συντηρητικών - θα πρέπει να σπάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες που είχε τηρήσει μέχρι σήμερα ο προκάτοχός του, Σάζιντ Τζάβιντ, και να καταφύγει σε περεταίρω δανεισμό για να βρει τους πόρους που θα καλύψουν τις ανάγκες υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος.

  Ο Ρισί Σούνακ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει κανονικά τον εαρινό προϋπολογισμό του 2020 στις 11 Μαρτίου, που σημαίνει ότι αυτή την εβδομάδα θα υποβάλλει τις προτάσεις του για τις δαπάνες στο γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού. Αλλά σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Resolution Foundation ο δανεισμός υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και κατά ένα τρισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2023-24, δηλαδή πολύ περισσότερο από όσο είχε ανέβει κατά την δεκαετία διακυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, ανεβάζοντας τις δαπάνες στο 40% του ΑΕΠ.

  Υποστηρίζουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να κάνει σημαντικές επιλογές για να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των τρέχοντων δαπανών, της φορολογίας και του επιπλέον δανεισμού. Προτείνουν δε μία σειρά από αυξήσεις ή αναθεωρήσεις σε φόρους που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της για επιπλέον έξοδα, μεταξύ αυτών τη διακοπή του παγώματος στον φόρο καυσίμων (που τώρα είναι κατά 29% χαμηλότερος από ότι προβλεπόταν το 2010, δημιουργώντας ένα έλλειμμα στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 11 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως) κ.α.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ