Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 23:43

  Πιο αισιόδοξη η Fed για την αμερικανική οικονομία φέτος

  Πιο αισιόδοξη η Fed για την αμερικανική οικονομία φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι και το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η αμερικανική οικονομία έδειχνε πιο ισχυρή στα τέλη Ιανουαρίου από ό,τι ανέμεναν, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

  Οι κίνδυνοι για το outlook ήταν πιο ήπιοι από ό,τι είχε προβλεφθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

  Ανησυχίες που εκφράστηκαν στη διάρκεια των συζητήσεών τους αφορούσαν το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα καθώς και τις εντάσεις στη μέση Ανατολή. Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι λεπτομέρειες για την επιδημία του κοροναϊού ήταν περιορισμένες όταν έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Fed.

  Αυτό που προκαλεί αίσθηση στα πρακτικά είναι η "επιφυλακτική αισιοδοξία" που διατυπώνεται για τον επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος είχε βαλτώσει όλο το προηγούμενο έτος.

  Οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν καλύτερες τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση. Το προσωπικό ανέφερε επίσης ότι οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης έχουν περιοριστεί.

  Υπήρξε επίσης αισιοδοξία για το outlook του πληθωρισμού, ο οποίος έχει παραμείνει κάτω από το στόχο του 2%. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι δήλωσαν πως εν γένει αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πιο κοντά στο επίπεδο-στόχο. Κάποιοι αξιωματούχοι έκαναν ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι ανίχνευσαν μια ήπια επιτάχυνση στις πληθωριστικές τάσεις το 2019 και ότι αυτές μπορεί ακόμη και να συγκλίνουν με τον στόχο.

  Παρά την αισιοδοξία, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν αρκετά προσεκτικοί ώστε να μη στείλουν κάποιο "σήμα" για τυχόν αλλαγή στα επιτόκια. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές το περασμένο έτος και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα τηρήσει στάση αναμονής εάν δεν μεταβληθεί σημαντικά το outlook.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ