Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 14:08

  Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ δεν πάει G20 και ετοιμάζει τον νέο, "ριζοσπαστικό" προϋπολογισμό του Τζόνσον

  Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ δεν πάει G20 και ετοιμάζει τον νέο, "ριζοσπαστικό" προϋπολογισμό του Τζόνσον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, θα ανακοινώσει το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2020 στις 11 Μαρτίου και μάλιστα δεν θα παραστεί στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ των χωρών της G20 προκειμένου να ασχοληθεί με την προετοιμασία του.

  "Θα αποτελεί την εκπλήρωση των υποσχέσεων που δώσαμε στον βρετανικό λαό - αναβαθμίζοντας και απελευθερώνοντας τις δυνατότητες της χώρας", σημείωσε ο Σούνακ μέσω Twitter.

  Ο τελευταίος ανέλαβε καθήκοντα την Πέμπτη, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος συγκρούστηκε μετωπικά με τον πρωθυπουργό και ηγέτη του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το ποιος θα έχει τον τελικό λόγο για την επιλογή της στελέχωσης του υπουργείου Οικονομικών.

  Ο νέος υπουργός, που αποδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει μεγαλύτερο λόγο σε ζητήματα φορολογίας και δαπανών, εξετάζει το εάν θα κρατήσει το δημοσιονομικό μείγμα στη μορφή που το παρέλαβε από τον Τζάβιντ ή θα χαλαρώσει την πολιτική δαπανών, προκειμένου να ενισχύσει τις κρατικές υπηρεσίες και τις επενδύσεις σε υποδομές.

  Σύμφωνα με τις οδηγίες Τζάβιντ, η κυβέρνηση θα μείωνε το δημόσιο χρέος, θα κρατούσε τις καθαρές δημόσιες επενδύσεις κάτω του 3% του ΑΕΠ και δεν θα δανειζόταν για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του κράτους. "Οι Βρετανοί είναι ήδη υπερφορολογημένοι", ανέφερε την Κυριακή ο Βρετανός τέως ΥΠΟΙΚ.

  Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο δίνει στον Τζόνσον τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει μερικώς ή συνολικά τη δημοσιονομική πολιτική Τζάβιντ, η οποία βρισκόταν πολύ κοντά σε όσα διακήρυξαν οι Συντηρητικοί στο εκλογικό τους μανιφέστο τον Δεκέμβριο.

  Το σχέδιο Τζάβιντ επέτρεπε δαπάνες 100 δισ. λιρών στερλινών για υποδομές στην πενταετία έως το 2024, ωστόσο εάν υπάρξει χαλάρωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει περισσότερα για πιο "ορατά" έργα στις περιοχές που οι Συντηρητικοί κατέκτησαν πρόσφατα από τους Εργατικούς στη βόρεια Αγγλία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ