Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 18:28

  Ο Σάρατζ και οι δυνάμεις του παραδέχονται ότι παίρνουν όπλα και Σύρους από την Τουρκία

  Ο Σάρατζ και οι δυνάμεις του παραδέχονται ότι παίρνουν όπλα και Σύρους από την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ, επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές, ότι η Τουρκία απέστειλε Σύρους μαχητές στη χώρα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη.

  "Ναι, υπάρχουν τώρα Σύροι εδώ", παραδέχτηκε, κατηγορώντας ωστόσο και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ηγείται του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), στον οποίο πρόσκειται η Βουλή της χώρας, με έδρα το Τομπρούκ, ότι έχει δεχτεί την υποστήριξη από μισθοφόρους από το Σουδάν και το Τσαντ.

  Οι παρατηρήσεις του Σάρατζ έγιναν εν μέσω των αναφορών των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μαχητών της αντιπολίτευσης της Συρίας, αλλά και τζιχαντιστών ή άλλων φανατικών ισλαμιστών, που βρήκαν αφορμή, με τις "ευλογίες" και τα χρήματα της Τουρκίας και είτε μεταβαίνουν στη Λιβύη για να πολεμήσουν, είτε για να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες της Συρίας έχουν στρατολογηθεί από την Άγκυρα για να πολεμήσουν στη Λιβύη με μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων και την υπόσχεση της τουρκικής ιθαγένειας.

  Διοικητής της GNA: Έχουμε λάβει πολλά όπλα από την Τουρκία

  Ο Χατζί Γιουσούφ Αμίν, 50 ετών, ανώτερος διοικητής των δυνάμεων της GNA, δήλωσε ότι χάρη στην υποστήριξη που έστειλε η Τουρκία, οι δυνάμεις του Χαφτάρ, οι οποίες προσπαθούσαν από τον περασμένο Απρίλιο να πάρουν την Τρίπολη, απέτυχαν στις προσπάθειές τους.

  "Η ανισότητα στα όπλα ήταν συντριπτική, ο LNA μας ξεπερνούσε κατά πολύ. Αλλά μετά από τη συμφωνία [που υπεγράφη με την Τουρκία] έχουμε λάβει πολλά περισσότερα όπλα και τα δικά μας drone. Δεν υπάρχει ακόμα πλήρης ισορροπία, αλλά ο Χαφτάρ έχει χάσει την ευκαιρία να πάρει την Τρίπολη", δήλωσε ο Αμίν.

  "Οι άνθρωποι του Χαφτάρ έχουν 1.200 χιλιόμετρα, ώστε να φτάσουν τα εφόδιά τους εδώ, από τη Βεγγάζη. Για εμάς, διαρκεί μόλις δύο ώρες, με το αυτοκίνητο, από τη Μιζράτα. Θα σταματήσουν να μάχονται κάποια στιγμή".

  "Ο Χαφτάρ δεν κατάφερε να εισέλθει στην κεντρική Τρίπολη στο διάστημα [μέχρι την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης] και δεν θα το καταφέρει τώρα", δήλωσε ο Σαράτζ στους Times.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ