Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 17:38

  Η Κωνσταντινούπολη ψάχνει επενδυτές για πρότζεκτ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

  Η Κωνσταντινούπολη ψάχνει επενδυτές για πρότζεκτ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης επιδιώκει εταιρικές σχέσεις, με διεθνείς επενδυτές, για έργα που θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Η εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, η οποία είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο της οικονομίας της χώρας, αξίας 734 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε τη σύσταση ενός Οργανισμού Επενδύσεων, τη Δευτέρα. Ο στόχος του οργανισμού είναι να προσελκύσει στρατηγικούς ή χρηματοοικονομικούς επενδυτές σε έργα όπως χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, επεξεργασία αποβλήτων, ασύρματες επικοινωνίες και τεχνολογικούς κόμβους, δήλωσε ο Nihat Narin, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, στην εναρκτήρια συνάντηση.

  "Μόνο οι γραμμές του μετρό που θέλουμε να ολοκληρώσουμε χρειάζονται περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις", είπε ο Narin σε συνέντευξή του μετά το γεγονός. "Θα διευκολύνουμε τις επενδυτικές διαδικασίες".

  Οι κάτοικοι της μητρόπολης των 15,5 εκατομμυρίων επέλεξαν τον κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, από το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ως δήμαρχό τους, σε μια θριαμβευτική νίκη πέρυσι, μια πολιτική καμπή, μετά από 25 χρόνια διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του και τους προκατόχους του. Ο Ιμάμογλου υποσχέθηκε να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη "κέντρο δημοκρατίας και φιλελεύθερων ιδεών" σε ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τη Δευτέρα.

  Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι ανέλαβε ένα εξαιρετικό χρέος 35 δισεκατομμυρίων λιρών (5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, στην ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κωνσταντινούπολης "περιορίζεται από το σχετικά υψηλό χρέος της, το οποίο θα παραμείνει αυξημένο κατά το 2020, και την ανοδική πίεση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δεδομένης της σημαντικής έκθεσης της πόλης σε χρέος σε ξένο νόμισμα", δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αξιολογεί την πόλη στο "Β1", σε αξιολόγηση, στις 13 Φεβρουαρίου.

  Ο οργανισμός προσκάλεσε τοπικούς και διεθνείς επενδυτές και εκπροσώπους διεθνών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Societe Generale. Η London & Partners, το διεθνές εμπορικό, επενδυτικό και διαφημιστικό πρακτορείο της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε μια παρουσίαση σχετικά με το πώς προσέλκυσε εταιρείες στην πόλη, όπως η Twitter, η Alibaba, η Tesla και η Airbnb.

  Τα σχέδια που έχουν προγραμματιστεί για την πόλη έως το 2024 περιλαμβάνουν την επέκταση του υπόγειου δικτύου μετρό σε 550 χιλιόμετρα από 320 χιλιόμετρα, αύξηση του μεριδίου της θαλάσσιας μεταφοράς στο 10% του συνολικού δικτύου μεταφορών, από 4%, υπερδιπλασιασμού της χωρητικότητας στάθμευσης αυτοκινήτων σε 195.000 μονάδες από 95.000 μονάδες, αύξηση της αναλογίας των ανακυκλωμένων αποβλήτων στο 50% από 16% και ενισχύοντας την ισχύ που παράγεται από ανακυκλωμένα απόβλητα στα 250 megawatt από 72 megawatt, σύμφωνα με τον Narin.

  Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ζητά την έγκριση από την κυβέρνηση της Τουρκίας, για ένα σχέδιο πώλησης περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ευρωομολόγων στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Ιμάμογλου δήλωσε ότι η πόλη χρειάστηκε κεφάλαια από την πώληση ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων, καθώς οι κρατικές τράπεζες "έκλεισαν τις πόρτες" στον δήμο ο οποίος πλέον διοικείται από την αντιπολίτευση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ