Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 16:46

  Τουρκικά ΜΜΕ: Η Philips βοήθησε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσουν την Τουρκία

  Τουρκικά ΜΜΕ: Η Philips βοήθησε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσουν την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ολλανδική εταιρία Philips, συνεργάστηκε με την CIA, για να κατασκοπεύσει την Τουρκία, μέσω της σκόπιμης αποδυνάμωσης ενός μηχανήματος που παρασχέθηκε στην Τουρκία για σκοπούς κρυπτογράφησης, ανέφερε η Daily Sabah τη Δευτέρα επικαλούμενη τον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Vpro.

  Η CIA ζήτησε από τη Philips να αποδυναμώσει την κρυπτογράφηση των μηχανημάτων Aroflex που χρησιμοποίησε η Τουρκία, δήλωσε στην Vpro ο πρώην κρυπτογράφος της εταιρείας, Cees Jansen.

  Οι μηχανές, ένα τέλεξ που προοριζόταν για μυστική επικοινωνία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για να κρυπτογραφήσουν τις σημαντικότερες επικοινωνίες τους.

  Η Άγκυρα, ικανοποιημένη με τη συσκευή, ήθελε να παραγγείλει επιπλέον μονάδες για επικοινωνία μεταξύ των πρεσβειών τους και για εσωτερική επικοινωνία στον στρατό. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλησαν να παράσχουν μια αποδυναμωμένη έκδοση του μηχανήματος, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις τουρκικές επικοινωνίες, ανέφερε το δημοσίευμα.

  Η CIA στράφηκε στη Philips για να αποδυναμώσει το πρότυπο κρυπτογράφησης των συσκευών, όταν η Γερμανία αρνήθηκε να συνεργαστεί σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε ο Jensen.

  "Την εποχή εκείνη το έβλεπα από διαφορετική σκοπιά από ότι τώρα", δήλωσε ο πρώην υπάλληλος της Philips. "Έκανα αυτό που μου ζήτησε το αφεντικό και έκανα αυτό που έπρεπε να γίνει", είπε.

  Η Philips, μαζί με τη Siemens, είχε παρουσιάσει ήδη μια λιγότερο εξελιγμένη έκδοση του Aroflex. Ο όρος "Beroflex" χρησιμοποιήθηκε σε ορολογία εντός της εταιρείας για αυτό, πρόσθεσε ο Jensen.

  "Αυτό ήταν σε μερικά εσωτερικά έγγραφα, αλλά δεν ήταν γενικά γνωστό", είπε.

  Σύμφωνα με τον πρώην υπάλληλο, η CIA διευκόλυνε και "έκλεισε" τις αίθουσες συσκέψεων για να συζητήσει το σχέδιο, όπως αυτή στο Holiday Inn, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Οι υπάλληλοι της NSA παρακολούθησαν επίσης αυτές τις συναντήσεις. "Ήταν εκτελεστικά κρυπτογράφοι", είπε ο Jensen.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ