Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Φεβ-2020 12:00

  Κομισιόν: Διατηρεί τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020-2021, ανησυχεί για τον κοροναϊό

  Κομισιόν: Διατηρεί τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020-2021, ανησυχεί για τον κοροναϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησε τις εκτιμήσεις της για υποτονική ανάπτυξη στα επόμενα δύο χρόνια, εν μέσω κινδύνων από την πιθανή επίδραση του κοροναϊού και την επίμονη αβεβαιότητα αναφορικά με την αμερικανική εμπορική πολιτική.

  Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι σε τροχιά σταθερής, μετριοπαθούς ανάπτυξης το 2020 και το 2021, με έντονες ενδείξεις σταθεροποίησης στον μεταποιητικό τομέα και πιθανή αποκλιμάκωση της ύφεσης στο διεθνές εμπόριο, ανέφερε η ΕΕ στην τριμηνιαία της έκθεση.

  Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα "τρέξει" με ρυθμό 1,2% και το 2020 και το 2021, τόνισε η ΕΕ, διατηρώντας τις εκτιμήσεις της από τον Δεκέμβριο.

  "Η ευρωζώνη έχει τώρα βιώσει την μακροβιότερη περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης από την εισαγωγή του ευρώ το 1999", αναφέρει η ΕΕ.

  Ανησυχία για τον κοροναϊό

  Αν και κάποιοι κίνδυνοι έχουν μειωθεί με την εμπορική συμφωνία για τη Φάση 1 μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και με το ότι αποφεύχθηκε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η αβεβαιότητα παραμένει σε αυτά τα μέτωπα και έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέοι κίνδυνοι, ιδιαίτερα ο κοροναϊός.

  Το βασικό σενάριο περιλαμβάνει ότι το ξέσπασμα του ιού κορυφώνεται στο α΄ τρίμηνο, με περιορισμένη παγκόσμια διάχυση, αλλά η διάρκεια της εκδήλωσης και των μέτρων περιορισμού, είναι "βασικός κίνδυνος", επισημαίνεται.

  Η συνεχιζόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας, η ισχυρή αύξηση των μισθών και ένα υποστηρικτικό μείγμα πολιτικής, θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να διατηρηθεί σε τροχιά ήπιας ανάκαμψης, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη.

  Η οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά παρά το δύσκολο περιβάλλον και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης "θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο για να επιδιώξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τονώσουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα", ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

  Το ΑΕΠ το 2019 έτρεξε με ρυθμό 1,2%, που αποτελεί τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2013, όταν η ευρωζώνη ανέκαμπτε από την χρηματοπιστωτική κρίση.

  Η ΕΕ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 1,3% από το 1,2% για το 2020 και στο 1,4% από το 1,3% στο επόμενο έτος.

  "Αυτό αντανακλά τις ισχυρές ενδείξεις ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα αρχίσουν να περνούν στις δομικές τιμές", τόνισε η Κομισιόν στο report της.

  Για τη Γερμανία, η Επιτροπή αναφέρει ότι το 2019 η ανάπτυξη του ΑΕΠ επιβράδυνε σημαντικά στο 0,6% λόγω κυρίως της εξασθένισης των εξαγωγών, ενώ το 2020 αναμένεται να ανακάμψει στο 1,1%, παραμένοντας και το 2021 στο 1,1% ή λίγο υψηλότερα.

  Για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Επιτροπή αναφέρει ρυθμό ανάπτυξη 1,2% το 2019,  με μικρή υποχώρηση στο 1,1% το 2020 και ανάκαμψη στο 1,2% πάλι το 2021.

  Για την Ισπανία, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2019 τοποθετείται από την Κομισιόν στο 2%, με την Επιτροπή να αναμένει επιβράδυνση για το 2020 και το 2021 στο 1,6% και 1,5% αντίστοιχα,

  Οριακή ανάπτυξη 0,2% εμφάνισε η Ιταλία το 2019 σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να ενισχυθεί οριακά το 2020 στο 0,3% για να ανακάμψει περαιτέρω το 2021 στο 0,6%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων