Ερντογάν: Θα συζητήσουμε με τη Μόσχα για τη Συρία ''χωρίς οργή''

Τρίτη, 04-Φεβ-2020 15:35

Ερντογάν: Θα συζητήσουμε με τη Μόσχα για τη Συρία ''χωρίς οργή''

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:32

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος προς το παρόν να υπάρξει "σοβαρή κλιμάκωση" στις σχέσεις με τη Ρωσία λόγω των εξελίξεων στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως Άγκυρα και Μόσχα θα συζητήσουν για την κατάσταση ''χωρίς οργή'' ενώ δήλωσε πως ίσως επικοινωνήσει τηλεφωνικά σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το yenisafak.com. Ο ίδιος είπε εξάλλου πως "δεν υπάρχει θέμα" υπαναχώρησης όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να κερδίσει εδάφη στη βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ. Η επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ στρατιωτικών από την τουρκική πλευρά, είναι μια "παραβίαση" της ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας: "Εννοείται πως θα υπάρξουν συνέπειες για το καθεστώς".

"Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θέσεων μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε παράλληλα σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Επίσης δεν δεχόμαστε εδώ τη δικαιολογία ότι 'δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς'", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.

Νωρίτερα ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη ρώσικη εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει αρκετές από τις βασικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψε με τη Μόσχα σχετικά με την εξομάλυνση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία "πρώτον δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της "Τζεμπχάτ αλ Νούσρα" η οποία μετεξελίχθηκε σε "Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ". "Η δεύτερη πλευρά – συνέχισε ο Λαβρόφ- η οποία σχετίζεται με τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την "αλ Νούσρα" και από την "Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ", έχουν πάει στην Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ αυτή την χώρα".

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι "λαμβάνοντας υπ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Για αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας".

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές τους ενέργειες, βάλλοντας συστηματικά κατά της βάσης Χμεϊμίμ αλλά και εναντίον συριακών θέσεων και μη στρατιωτικών θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως μια από τις αιτίες της κατάστασης αυτής το ότι εντός της ζώνης του Ιντλίμπ δεν έχει δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη: "Αυτό το υπενθυμίσαμε στους Τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την τήρηση όλων των σημείων εκείνων των αποφάσεων που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έρχονται πληροφορίες που λένε ότι τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορέσαμε ένα ενημερώσουμε τον συριακό στρατό. Υπήρξαν πλήγματα – είπε ο Λαβρόφ – και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει" και προσέθεσε ότι "αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό" απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των συμφωνιών για το Ιντλίμπ που υπογράφηκαν το 2018 και 2019 στο Σότσι.

Εξάλλου στη Μόσχα ο σημαντικός Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοζάτσεφ δήλωσε πως η Ρωσία ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, την οποία χαρακτήρισε "σοβαρό τεστ της ισχύος των υφιστάμεων ρωσοτουρκικών συμφωνιών" τόσο στην Ιντλίμπ όσο και στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι δύο χώρες πραγματοποιούν κοινές περιπολίες.

Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τουρκικές και συριακές δυνάμεις συνεχίζονται με διαλείμματα γύρω από τη Σαρακέμπ, μια πόλη σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις 12 θέσεις παρατήρησης που δημιούργησε στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, ακόμη κι αν ορισμένες θέσεις είναι τώρα περικυκλωμένες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

"Υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικές θέσεις παρατήρησης πολιορκούνται από το καθεστώς, όμως οι προμήθειες νέων όπλων, εξοπλισμού και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ιντλίμπ συνεχίζονται", δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ