Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιαν-2020 19:53

  Λιβύη: Ο ΟΗΕ κλείνει προσφυγική δομή στην Τρίπολη λόγω φόβων να γίνει στόχος

  Λιβύη: Ο ΟΗΕ κλείνει προσφυγική δομή στην Τρίπολη λόγω φόβων να γίνει στόχος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τη λειτουργία μιας προσφυγικής δομής στην Τρίπολη της Λιβύης, επειδή υπάρχει κίνδυνος να στοχοθετηθεί.

  Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ πληροφορήθηκε ότι έξω από το κέντρο διαμονής των προσφύγων εκπαιδεύονται στρατιώτες και αστυνομικοί. "Φοβόμαστε ότι ολόκληρη η ζώνη αυτή θα μετατραπεί σε στρατιωτικό στόχο", εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής της UNHCR στη Λιβύη, Ζαν-Πολ Καβαλιερί.

  Το Κέντρο Συγκέντρωσης και Αναχώρησης (GDF) λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2018 και υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης. Φιλοξενεί πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν εκεί να μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Στις αρχές Ιανουαρίου η UNHCR ανέφερε ότι τρία βλήματα όλμου έπεσαν στον χώρο.

  Η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε να μεταφέρει σε πιο ασφαλείς δομές τους δεκάδες ευάλωτους πρόσφυγες που στεγάζονταν εκεί. Θα βοηθήσει επίσης να απομακρυνθούν και οι εκατοντάδες άνθρωποι που παραμένουν εκεί, μεταξύ των οποίων και 700 αιτούντες άσυλο.

  Από τον Δεκέμβριο του 2018 περίπου 1700 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη σε άλλες χώρες, αφού πέρασαν από το GDF. Στα τέλη Νοεμβρίου πέρσι η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποίησε ότι η δομή ήταν υπερπλήρης και δεν μπορούσε να λειτουργήσει πλέον ως διαμετακομιστικό κέντρο. Προκειμένου να ενθαρρύνει τους μετανάστες να φύγουν, είχε ανακοινώσει ότι θα σταματούσε σταδιακά να εφοδιάζει το κέντρο με τρόφιμα.

  Σύμφωνα πάντα με την UNHCR, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζουν σε αστικές ζώνες στη Λιβύη, μια χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ